EU:n alue- ja rakennepolitiikan Suomen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi sisältää kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuuden, jossa toteutetaan ekosysteemisopimusten mukaisia innovaatiohankkeita. Suomen valtio ja yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungit solmivat yhteensä 16 ekosysteemisopimusta vuonna 2021.
Toimintaa toteutetaan Innovoivat kaupungit ja yhteisöt (Innokaupungit.fi) -nimen alla.
Tavoitteena on vahvistaa alueiden osaamiskärkiä, tiivistää innovaatiotoiminnan yhteistoimintaverkostoja ja edistää Suomen kilpailukykyä skaalaamalla paikallisia ratkaisuja globaaleille markkinoille. Hankerahoituksella vauhditetaan erityisesti vähähiilisyyttä, digitaalista teknologiaa ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita.
Tiedotus:
Innokaupungit.fi-sivusto on avattu syyskuussa 2022. Sieltä löydät ajantasaisimman tiedon toiminnasta.
Tilaa Innokaupunkien viikkoviesti täältä! (creamailer.fi)
Vanhat viikkokirjeet
Ekosysteemisopimuskaupunkien yhteistyön foorumina toimii Howspace-työtila.
Innocities_fi löytyy Twitteristä. #innocities #innokaupungit
Kestävä kaupunkikehittäminen ja Innokaupungit Rakennerahastot-sivustolla
Pirkanmaan liiton koordinaatiotehtävä
Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa kestävää kaupunkikehittämistä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, Etelä-Savon ELY-keskuksen, kaupunkien ja maakuntien liittojen kanssa vuosina 2021-2027. Koordinaation toiminta käynnistyi vuoden 2022 alussa. Hankkeiden käynnistysvaihetta on rahoitettu vuodesta 2021 lähtien kansallisella alueellisella kehittämisrahoituksella (AKKE-rahoitus). Tämän jälkeen pääasiallisena rahoituslähteenä on yllä mainittu alue- ja rakennepolitiikan ohjelma.
Pirkanmaan liitto koordinoi Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -toiminnan kehittämistä ja vastaa tulosten näkyvyydestä. Liitto neuvoo kaupunkeja ja rahoitusta välittäviä maakuntien liittoja yhteisistä rahoitusmenettelyistä, tukee lisäresursseilla laadukasta hanketoimintaa ja viestii toiminnasta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Toimintaa ohjaa työ- ja elinkeinoministeriö ja kansallinen ohjausryhmä sihteeristöineen. Ohjausryhmän tehtävänä on seurata ja ohjata työn toteutumista kansallisella tasolla sekä aktivoida vuoropuhelua ja sparrausta yliopistokaupunkien ja niiden keskeisten TKI-toimijoiden kanssa.
Ohjelmakokonaisuuteen sisältyy myös Etelä-Savon ELY-keskuksen vetämä valtakunnallinen innovaatio- ja osaamisverkostot -teema (rakennerahastot.fi), jonka tarkoituksena on parantaa TKI-toimijoiden valmiuksia toteuttaa ylialueellisia ja laajamittaiseen kaupallistamiseen tähtääviä tutkimushankkeita. Innovaatio- ja osaamisverkostot -hankkeita rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).
Olemme luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä osana Innokaupungit-yhteisöä!
Lisätietoja:
Takaisin hankkeet ja selvitykset -sivulle