Kestävä kaupunkikehittäminen - Innovoivat kaupungit ja yhteisöt 2021-2027
EU:n alue- ja rakennepolitiikan Suomen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi sisältää kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuuden, jossa toteutetaan ekosysteemisopimusten mukaisia innovaatiohankkeita.
EU:n alue- ja rakennepolitiikan Suomen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi sisältää kestävän kaupunkikehittämisen kokonaisuuden, jossa toteutetaan ekosysteemisopimusten mukaisia innovaatiohankkeita. Suomen valtio ja yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungit solmivat yhteensä 16 ekosysteemisopimusta vuonna 2021.
Toimintaa toteutetaan Innovoivat kaupungit ja yhteisöt (Innokaupungit) -nimen alla. Olemme luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä osana Innokaupungit-yhteisöä!
Tavoitteena on vahvistaa alueiden osaamiskärkiä, tiivistää innovaatiotoiminnan yhteistoimintaverkostoja ja edistää Suomen kilpailukykyä skaalaamalla paikallisia ratkaisuja globaaleille markkinoille. Hankerahoituksella vauhditetaan erityisesti vähähiilisyyttä, digitaalista teknologiaa ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita.
Hankehaut:
Ekosysteemisopimusten mukaisten hankkeiden haku Innokaupunkien hankehaut ovat alkaneet 12.5.2022 alkaen. Haut ovat avautuneet ekosysteemisopimusten mukaisille hankkeille seuraavissa kaupungeissa: Joensuu, Jyväskylä, Kajaani (ml. Sotkamo), Lahti, Lappeenranta (ml. Imatra), Mikkeli, Oulu, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa. Kuopion ja Rovaniemen haut avautuvat myöhemmin kesällä. Pääkaupunkiseudun ja Kokkolan haut avautuvat syksyllä.
Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa kestävää kaupunkikehittämistä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, Etelä-Savon ELY-keskuksen, kaupunkien ja maakuntien liittojen kanssa vuosina 2021-2027. Koordinaation toiminta käynnistyi vuoden 2022 alussa. Hankkeiden käynnistysvaihetta on rahoitettu vuodesta 2021 lähtien kansallisella alueellisella kehittämisrahoituksella (AKKE-rahoitus). Tämän jälkeen pääasiallisena rahoituslähteenä on yllä mainittu alue- ja rakennepolitiikan ohjelma.
Pirkanmaan liitto koordinoi Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -toiminnan kehittämistä ja vastaa tulosten näkyvyydestä. Liitto neuvoo kaupunkeja ja rahoitusta välittäviä maakuntien liittoja yhteisistä rahoitusmenettelyistä, tukee lisäresursseilla laadukasta hanketoimintaa ja viestii toiminnasta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Toimintaa ohjaa työ- ja elinkeinoministeriö ja kansallinen ohjausryhmä sihteeristöineen. Ohjausryhmän tehtävänä on seurata ja ohjata työn toteutumista kansallisella tasolla sekä aktivoida vuoropuhelua ja sparrausta yliopistokaupunkien ja niiden keskeisten TKI-toimijoiden kanssa.
Ohjelmakokonaisuuteen sisältyy myös Etelä-Savon ELY-keskuksen vetämä valtakunnallinen innovaatio- ja osaamisverkostot -teema (rakennerahastot.fi), jonka tarkoituksena on parantaa TKI-toimijoiden valmiuksia toteuttaa ylialueellisia ja laajamittaiseen kaupallistamiseen tähtääviä tutkimushankkeita. Innovaatio- ja osaamisverkostot -hankkeita rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).
Lisätietoja:
KehittämispäällikköRiina Pulkkinen
Koordinoin Innokaupunkien yhteistyötä, kun ne kehittävät ekosysteemejään vihreän siirtymän, digitaalisen teknologian ja hyvinvoinnin teemoissa. Tehtäviini kuuluvat mm. kaupunkien välisen yhteistyön tukeminen, vaikuttavuuden seuranta ja osallistuminen kansainväliseen yhteistyöhön.
Työskentelen Euroopan aluekehitysrahaston hankkeiden rahoituksen parissa. Koordinoin maakuntaliittojen EAKR-yhteistyötä Länsi-Suomessa, jonka alueella Pirkanmaan liitto vastaa hankkeita koskevista päätöksistä. Olen myös kulttuuri- ja maaseutuasioiden yhteyshenkilö.
Viestin Euroopan aluekehitysrahaston hankkeista ja niiden tuloksista ja tiedotan rahoitusmahdollisuuksista. Vuonna 2022 teen erityisesti kestävän kaupunkikehittämisen ja ekosysteemisopimusten kansalliseen toimeenpanoon eli Innokaupunkeihin liittyvää viestintää.
Innovaatio- ja tulevaisuustyön johtajaPetri Räsänen
Kehitän vihreän ja digitaalisen siirtymän yhteistyöverkostoja ja TKI-politiikkaa. Erityisosaamiseni liittyy nouseviin teknologioihin ja niiden hyödyntämiseen sekä kansallisiin ja eurooppalaisiin politiikkaohjelmiin, verkostoihin ja rahoituskanaviin.