Hyppää sisältöön

TEKO – Tehostettu kotoutuminen -hanke oli esillä maakunnan yhteistyöryhmässä

| Elinvoima ja uudistuminen, Pirkanmaan liitto

Yhtenä hankkeen tavoitteena oli luoda monialainen, tehostettujen toimenpiteiden ja osallisuuden kokemisen malli.

TEKO – Tehostettu kotoutuminen -hankkeessa luotiin erityisesti kotoutumisensa alkuvaiheessa oleville maahanmuuttajille matalan kynnyksen ohjauksen neuvontapiste Kototori, jonka toimintaan myös kantaväestö osallistui.

Yhtenä hankkeen tavoitteena oli luoda monialainen, tehostettujen toimenpiteiden ja osallisuuden kokemisen malli. Toiminta perustui Tampereen kaupungin strategiaan ja palvelumalliin, jonka toiminta-ajatuksena kaikille yhteinen ja tasa-arvoinen osallisuuden periaate. Keskeistä oli alueen asukkaiden tiivis vuorovaikutus sekä vastuullinen yhdessä tekeminen ja oppiminen. Yhteisö motivoi asukkaita tekemään asioita itsensä hyväksi ja edistämään omaa kotoutumistaan.

Tavoitteena oli myös kohderyhmään kuuluvien elämänhallinnan tukeminen kehittämällä matalan kynnyksen palveluneuvontaa. Kototorille ”uudet tulijat” tulivat asioimaan helposti ja nopeasti. Asiakkaita tavoiteltiin hankkeen kautta aktiivisesti sen sijaan, että he joutuisivat etsimään hankkeen tarjoamia palveluita. Toimintamalli oli sektori- ja organisaatiorajat ylittävää.

Hankkeessa edistettiin myös kahdensuuntaista kotoutumista. Toiminta perustui asukkaiden omista tarpeista lähtevien toimintatapojen kehittämiseen. ”Uudet tulijat” nähtiin yhdessä alueen muiden asukkaiden kanssa aktiivisina toimijoina ja osana lähiyhteisöä.

Hanketta toteuttivat yhteistyössä Tampereen ev-lut. seurakuntayhtymä, Tampereen kaupunki, Tampereen korkeakoulusäätiö sekä Tampereen ammattikorkeakoulu. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 760 511 euroa ja toiminta-aika 1.11.2016-31.10.2019.

--
Pirkanmaan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoaa vaikuttajat yhteen ja linjaa maakunnan kehittämisen kannalta merkittävimmät ohjelmat, sopimukset ja rahoitukset. Yhteistyöryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa vuosikellon mukaisten teemojen äärelle. Maakunnan yhteistyöryhmän kesäkuun kokouksen teemana oli osallisuuden tukeminen, jota hankepäällikkö Tanja Hirschovits-Gerz avasi jutussaan Osallisuus vahvistaa yksilöiden ja alueen elinvoimaa. Kirjoitus ja myös Myrrissä esitelty yllä oleva TEKO – Tehostettu kotoutuminen -hanke-esittely ovat osa Maakunnan yhteistyöryhmän ajankohtaisia -blogisarjaa.

Aikaisemmin sarjassa ovat ilmestyneet:

Kokemusperäisiä huomioita yliopisto–yritys -yhteistyöstä (Pauli Kuosmanen)

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio Pirkanmaalla – DigiCore (Jaakko Kinnunen)

Lisätietoa maakunnan yhteistyöryhmän toiminnasta:

Kaikki artikkelit