Hyppää sisältöön

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio Pirkanmaalla – DigiCore

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Hankkeen parasta antia olivat käytännön pilotit, joissa teknologiaa päästiin testaamaan osana yritysten omaa toimintaa.

DigiCore oli Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan hallinnoima EAKR-hanke, jonka tavoitteena oli tukea pirkanmaalaisia kiinteistö- ja rakennusalan yrityksiä digitaalisen liiketoiminnan ja osaamisen kehittämisessä. Hankkeemme tarkasteli kolme teknologiakärkeä: laajennettu todellisuus (XR), droneteknologia ja reality capture.

Toteutimme hankkeen aikana 50 yritystyöpajaa. Lisäksi keskustelimme uusista teknologioista ja niiden mahdollisuuksista muutamien kuntien ja järjestötoimijoiden kanssa. Teknologisesti mielenkiintoisinta antia olivat neljä käytännön pilottia.

Hankkeessa hyödynnettiin jo olemassa olevaa Tampereen yliopiston tutkimusinfraa, jota täydennettiin erillisellä investointihankkeella. Teknologiaostoissa korostui hyvän pohjatyön tekeminen: hanketoteuttajan täytyy tehdä laaja selvitys markkinoilla olevista laitteistoista ja hallita myös alan yleiset tarpeet teknologian suhteen.

Yrityskumppaneilta koottu palaute oli erittäin positiivista. Hankkeen parasta antia olivat käytännön pilotit, joissa teknologiaa päästiin testaamaan osana yritysten omaa toimintaa. Kiitosta saimme myös teknologiaesittelyistä, joiden avulla firmat saivat uusinta tietoa eri teknologioista.

Kehitettävää jäi vielä pilottitoiminnan laajuuden suhteen. Hankesuunnitelmassa täytyy jättää reilusti aikaa pilottien suunnitteluun ja toteutukseen, koska eteen voi tulla teknologisia ja aikataulullisia haasteita. DigiCore-toimintaa hankaloittivat myös koronapandemia ja yleinen taantuma, joka vaikutti voimakkaasti kira-alan toimijoihin.

Yliopiston kannalta EAKR-hanke on nähty hyvänä väylänä TKI-toiminnan kehittämiseen, vaikka hankkeisiin ei sisällykään akateemista tutkimusta. Hankkeen aikana luotiin laaja yritysverkosto, josta on jo syntynyt uusia hankkeita ja monta muuta projektia on valmisteilla.

Artikkelikuvassa vierailija kokeilee Varjon X3-laseja Tampereen yliopiston EVA-laboratoriossa.
Kuva yllä: Reality capture -kuvaukset menossa Lielahden ratikkatyömaalla.
Kuvat: DigiCore-hanke

Lue lisää hankkeesta tämän linkin takaa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Jaakko Kinnunen, jaakko.kinnunen@tuni.fi, p. 050 437 7144

Pirkanmaan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoaa vaikuttajat yhteen ja linjaa maakunnan kehittämisen kannalta merkittävimmät ohjelmat, sopimukset ja rahoitukset. Yhteistyöryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa vuosikellon mukaisten teemojen äärelle. Maakunnan yhteistyöryhmän maaliskuun kokouksen teemana oli tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyö, josta kertoivat Tampereen yliopistolta tutkimus- ja innovaatiopalvelujen johtaja Pauli Kuosmanen sekä Pirkanmaan liiton rahoittamaa DigiCore-hanketta esitellyt projektipäällikkö Jaakko Kinnunen. He ovat myös maakunnan yhteistyöryhmän ajankohtaisia -blogisarjan ensimmäiset kirjoittajat.

Kaikki artikkelit