Hyppää sisältöön

Energiayhteisöjä andalusialaiseen tapaan

| Blogi, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

REC4EU-hanke vieraili tammikuussa Granadassa, missä esiteltiin espanjalaista lähestymistapaa energiayhteisöihin.

Energiayhteisöjen syntymistä ja toimintamahdollisuuksia edistävässä REC4EU-hankkeessa yhdistetään alueellinen sidosryhmätyöskentely kansainväliseen kokemustenvaihtoon, mikä tarkoittaa noin kaksi kertaa vuodessa tehtäviä opintomatkoja kunkin hankekumppanin kotiseudulle.

Opintomatkoille voi lähteä varsinaisen hankehenkilöstön lisäksi sidosryhmien edustajia ja tällä kertaa mukaan saatiin rakennetun ympäristön ja biotalouden lehtori Kari Kallioharju Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Interreg Europe -rahoitteinen REC4EU-hanke kerää yhteen ihmisiä seitsemästä eri EU-maasta.

Eteläespanjalainen Andalusian energiavirasto kutsui hankekumppanit vieraikseen tammikuun lopulla. Yksi Andalusian helmistä on Granada, joka on historiallisine Alhambran linnoituksineen valittu monesti maan kauneimmaksi kaupungiksi. Granadan seutu on kuitenkin yksi Euroopan pahimmin ilmastonmuutoksesta kärsivistä alueista.

Kuivuus, helleaallot ja kasvitaudit vaivaavat aluetta, ja Koillis-Espanjan aavikoiden pelätään leviävän entistä laajemmalle alueelle. Lisäksi Granadan kaupunkiseutua rajaava vuoristo, runsas tieliikenne ja vähäiset sateet aiheuttavat sen, että ilmansaasteet näkyvät kauniiden maisemien yllä harmaana verhona.

Ei siis ole ihme, että alueen asukkaat ovat kiinnostuneet uusiutuvista energiantuotantomuodoista, kun ilmastonmuutos ja fossiilisten polttoaineiden vaikutukset näkyvät suoraan omassa arjessa. Kun tähän lisätään sikäläisten tyytymättömyys nykyiseen energiajärjestelmään, kohoavat kustannukset ja energiaköyhyys, alkaa tavallisia kansalaisia hyödyttävä, aurinkosähköä tuottava energiayhteisö näyttäytyä varteenotettavana vaihtoehtona.

Sierra Nevadan vuoristo siintää taustalla ilmansaasteiden läpi aurinkoisen Granadan yllä.

Opintomatkalla hankekumppanit ja näiden sidosryhmän edustajat pääsivät tutustumaan Granadan lähellä sijaitsevaan Monachilin kyläyhteisöön, jossa on tehty rohkeaa pioneerityötä kansalaisten energiayhteisön perustamiseksi jo ennen kansallisen lainsäädännön valmistumista.

Monachilissä sijaitseva aurinkovoimalaitos sijaitsee kuntaomisteisen kiinteistön katolla ja on aktiivisista kansalaisista koostuvan yhteisön omistuksessa. Julkinen sektori on edistänyt energiayhteisön syntymistä ja toimintaa paitsi antamalla kattopinta-alaa aurinkopaneelien sijoituspaikaksi, myös järjestämällä keskustelutilaisuuksia ja levittämällä tietoa asukkaille energiayhteisöjen mahdollisuuksista ja hyödyistä.

Monachilin energiayhteisön jäseniksi pääsevät pientä maksua vastaan 2 kilometrin säteellä asuvat kotitaloudet, jotka hyötyvät jäsenyydestä pienentyneinä sähkölaskuina. Mukaan liittyminen on täysin vapaaehtoista ja asukkaiden erilaiset lähtökohdat on pyritty huomioimaan: paremmin toimeentulevat jäsenet voivat investoida aurinkopaneeleihin ja saada niistä taloudellista tuottoa, ja heikommassa asemassa olevat kotitaloudet puolestaan pääsevät energiayhteisön jäseniksi maksutta.

Opintomatkalla vierailtiin myös Granadan provinssin edustustossa kuulemassa muusta energiayhteisöihin liittyvästä toiminnasta alueella ja tutustumassa hallintorakennuksen omaan aurinkosähköjärjestelmään. Kattoikkunoiden osittain valoa läpäisevät aurinkopaneelit sekä rakennuksen katoille, autokatoksiin ja pyörätelineisiin asennetut paneelit tuottavat sähköä rakennuksen omaan käyttöön, sähköajoneuvojen lataukseen ja myytäväksi. Taloudellisen hyödyn lisäksi kyse on julkisen sektorin antamasta esimerkistä vihreän siirtymän edelläkävijänä alueella.

Kohdevierailujen lisäksi opintomatkaan kuului keskustelua muiden hankekumppaneiden kanssa erilaisista lähestymistavoista energiayhteisöihin sekä esityksiä hyvistä käytännöistä, joista voi ottaa ideoita ja mallia oman alueen haasteiden ratkomiseen. Keskustelujen perusteella Pirkanmaan ja Suomen vahvuutena näyttäytyy tekninen osaaminen ja siinä meillä onkin paljon annettavaa muille hankekumppaneille. Muilta taas voidaan oppia toimivia tapoja jakaa tietoa, neuvoa ja osallistaa asukkaita.

REC4EU-hankkeen seuraava opintomatka suuntautuu Pirkanmaalle tänä keväänä ja sen suunnittelu on jo täydessä vauhdissa. Hankkeen alueellisen sidosryhmän jäsenet ovat lupautuneet kertomaan täkäläisestä energiayhteisöihin liittyvästä toiminnasta ja tutkimuksesta, joten odotettavissa on takuulla kiinnostavaa sisältöä kansainvälisille vieraillemme!

Lisätietoja REC4EU-hankkeesta tämän linkin takaa.

Artikkelikuvassa aurinkosähköpaneeleja työllistämishankkeena valmistuneen hallintorakennuksen katolla.

Kuvat: Tiina Luukkonen, REC4EU-hanke

Kaikki artikkelit