Hyppää sisältöön

Tuore tilannekuva ja toimintamalli rakentavat Pirkanmaan vetytalouden tulevaisuutta

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Yhteisten hankkeiden toteuttaminen, viestintä ja verkostoituminen, vetytalouden investointien vauhdittaminen sekä uusien toimijoiden houkuttelu vievät Pirkanmaan vetyekosysteemiä eteenpäin.

Pirkanmaan liitto julkaisee ajantasaisen tilannekuvan vetytalouden nykytilanteesta ja mahdollisuuksista Pirkanmaalla. Samalla esitellään myös paikalliselle vetyekosysteemille valmisteltu käytännönläheinen toimintamalli.

Pirkanmaan vetyekosysteemin toimintamallin neljä kärkiteemaa nojaavat tilannekuvassa tunnistettuihin maakunnan vahvuuksiin:

  1. Välineiden ja koneistojen valmistus: Pirkanmaan vahva teollinen osaaminen tarjoaa ihanteellisen pohjan vetytalouden välineiden ja koneistojen valmistukselle. Alueella on potentiaalia esimerkiksi IT-infraan liittyen.
  2. Puhtaat polttoaineet ja lämpö: Tulevat hankkeet, kuten Tarastenjärven tuotantolaitos sekä Lempäälän vetytankkausasema, asettavat Pirkanmaalle vahvan perustan kestävän polttoainetuotannon ja -jalostuksen käynnistämiseen. Alueen keskeinen sijainti tarjoaa mahdollisuudet laajalle asiakaskunnalle sekä tuotannon että logistiikan näkökulmasta.
  3. Innovatiivinen koulutuskeskittymä: Pirkanmaalla on vahvan koulutuskentän ansiosta mahdollisuus vastata energiamurroksen osaajavaatimuksiin ja tehdä monipuolista TKI-työtä. Yhteistyömahdollisuudet paikallisten yritysten kanssa tukevat käytännön oppimisen mahdollisuuksia entisestään.
  4. Korkean jalostusarvon tuotteiden kehittäminen: Pirkanmaalla on erinomaiset edellytykset panostaa korkean jalostusarvon tuotteiden kehittämiseen hyödyntäen vety- ja vetyjalostevirtoja. Keskeinen sijainti ja liikenneinfra tarjoavat mahdollisuuden vientitoiminnan edistämiseen.

Vetyekosysteemin toiminta perustuu vahvaan yhteistyöhön. Yhteisten hankkeiden toteuttaminen, viestintä ja verkostoituminen, vetytalouden investointien vauhdittaminen sekä uusien toimijoiden houkuttelu vievät Pirkanmaan vetyekosysteemiä eteenpäin.

Toiminnan keskeisinä tavoitteina ovat yhteistyö alueen toimijoiden, muiden vetyverkostojen ja esimerkiksi tuulivoimayhtiöiden kanssa. Tavoitteena on edistää liiketoimintaa innovaatioiden, koulutuksen ja esteiden poistamisen avulla sekä houkutella merkittäviä investointeja Pirkanmaalle ja viestiä niistä ja muista mahdollisuuksista ulospäin.

Pirkanmaan vetytalouden tilannekuva ja toimintamalli ovat valmistuneet osana Pirkanmaan liiton, Tampereen yliopiston ja Tampereen kaupungin yhteistä Pirkanmaan vetytalouden aktivaattori -hanketta.

Tilannekuvaraportti ja toimintamalli ovat saatavilla Pirkanmaan liiton aineistopankissa.

Tilannekuvaraporttiin tästä linkistä.

Toimintamalliin tästä linkistä.

Lisätietoja:

Kaikki artikkelit