Hyppää sisältöön

Tampereen yliopisto rakentaa yhteistyömallia kehittyneiden mikroskopiapalveluiden hyödyntämiseen biolääketieteessä

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset

Yliopiston hanke liittyy Pirkanmaan maakuntaohjelmaan (Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa) ja älykkään erikoistumisen strategiaan (hyvinvoinnin teknologiat ja palvelut).

Tampereen yliopistolla tehdään kansainvälisen tason tutkimusta biolääketieteen, biotekniikan, lääketieteen ja terveysteknologian aloilla. Tässä keskeisessä osassa on Kaupin kampuksella sijaitseva Tampere Imaging Facility (TIF). Se tarjoaa huippuluokan kuvantamisratkaisuja bio- ja lääketieteen sekä materiaalitieteiden tutkijoille.

Tampereen korkeakoulusäätiön vetämässä hankkeessa kehitetään yhteistyömalli, jonka avulla yhdistetään nykyaikaisia mikroskopialaitteita hyödyntävän tutkimuksen tulokset ja yritysten tarpeet saada nopeita tutkimus- ja innovaatiokykyä parantavia ratkaisuja. Kohteena ovat terveysteknologian ja biotieteiden alan pk-yritykset.

TIF:n toimintaan liittyy keskeisesti Tampereen yliopiston tutkimusinfrastruktuuri 3D-kuvantamisen ja metaplasmoniikan aloilla. Immersiivisten visuaalisten teknologioiden keskus (CIVIT) tarjoaa akateemisille toimijoille ja yrityksille asiantuntemusta 3D-kuvantamisesta ja moniulotteisesta signaalinkäsittelystä, ja se on aiemmin perustanut yliopiston ja yritysten välisiä kumppanuuksia. Tavoite on myös perustaa modulaarinen valokenttämikroskopiajärjestelmä. Tätä uutta teknologiaa kehitetään parhaillaan yhteistyössä TIF:n, CIVIT:n ja Metaplasmoniikan tutkimusryhmän välillä.

Pirkanmaan liitto myönsi Yhteistyömalli kehittyneiden mikroskopiapalveluiden hyödyntämiseen biolääketieteessä -hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta 428 235 euroa. Tampereen korkeakoulusäätiön omarahoitusta hankkeessa on 285 492 euroa.

Vuoden 2026 loppuun päättyvä hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 –ohjelman tavoitetta parantaa tutkimus- ja innovointivalmiuksia ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa. Se liittyy Pirkanmaan maakuntaohjelmaan (Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa) ja älykkään erikoistumisen strategiaan (hyvinvoinnin teknologiat ja palvelut).

Lisätiedot:
Tampereen korkeakoulusäätiö:
Yliopistotutkija Teemu Ihalainen, teemu.ihalainen@tuni.fi, p. 050 318 7202
Väitöskirjatutkija Jani Mäkinen, jani.makinen@tuni.fi

Kaikki artikkelit