Hyppää sisältöön

TAMK testaa ja tuo näkyväksi tavat hyödyntää Tampereen kaupungin ekosysteemidataa

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Jotta dataa voitaisiin hyödyntää paremmin digitaalisten palvelujen kehittämisessä, tarvitaan riittävän käytännönläheistä dokumentointia ja ohjeita.

Tampereen kaupunki tuottaa ekosysteemidataa, jota eri toimijat hyödyntävät. Jotta dataa voitaisiin hyödyntää paremmin digitaalisten palvelujen kehittämisessä, tarvitaan riittävän käytännönläheistä dokumentointia ja ohjeita.

Tampereen ammattikorkeakoulu on käynnistämässä YHTÄ - Yhteisesti älykäs kaupunki -hanketta, joka testaa, tekee läpinäkyväksi ja esittää datan hallinnan ja jatkojalostamisen käytänteitä sekä tekoälyn menetelmiä. Analysointia tarkastellaan erityisesti yksittäisen kaupunkilaisen, ratkaisutoimittajan sekä tilaajan ja omistajan näkökulmasta.

Hankkeen tuloksena syntyy YHTÄ-playbook, jonka avulla kuka tahansa ohjelmistokehittäjä voi rakentaa omia palvelujaan, jotka hyödyntävät Tampereen kaupungin ekosysteemin tuottamaa dataa. Pelikirjassa on tekninen dokumentointi sekä käytännön esimerkkejä – kuten lippulaivahankkeeseen “kävelijän turvallinen kaupunki” liittyvää dataa ja sen analysoinnista saatua tietoa.

YHTÄ-playbook julkaistaan verkossa. Se on kaikkien saatavilla ja kuka tahansa voi ohjeiden ja esimerkkien perusteella kehitellä uusia tekoälyinnovaatioita, joissa datan lähteenä on Tampereen kaupungin ekosysteemin data.

Pirkanmaan liitto myönsi Tampereen ammattikorkeakoulu Oy:n YHTÄ - Yhteisesti älykäs kaupunki - hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta 160 151 euroa. Tamk rahoittaa itse vuoden 2025 lokakuun loppuun kestävää hanketta 106 769 eurolla.

Hanke toteuttaa Pirkanmaan maakuntaohjelman missioita: Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa sekä Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi. Älykkään erikoistumisen strategiaan se liittyy Älykkäät ja kestävät yhdyskunnat -kärjellä.

Lisätiedot:

Tampereen ammattikorkeakoulu:
Lehtori, teollisuusteknologia, Kari Naakka, p. 040 729 4269, kari.naakka@tuni.fi

Kaikki artikkelit