Hyppää sisältöön

Liikkuvat työkoneet pidetään kehityksen kärjessä tuomalla huippuosaaminen yhteen

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Ympäristö ja ilmasto

Liikkuvien työkoneiden sähköistäminen on osa laajaa siirtymää kohti hiilineutraalia teollisuutta ja yhteiskuntaa. Suomalaiset alan yritykset haluavat pysyä mukana kansainvälisessä kilpailussa ja kehityksen kärjessä. Tampereen yliopiston eteenpäin viemä huippuosaamisen alusta tuo yhteen alan tutkimuksen ja uusimmat innovaatiot.

Suomessa on useita globaalisti toimivia edelläkävijäyrityksiä, jotka valmistavat liikkuvia työkoneita tai toimivat valmistajien teknologiakumppaneina. Liikkuvat työkoneet ovat renkailla tai telaketjuilla toimivia työkoneita, jotka toimivat ulkokäytössä esimerkiksi metsissä, kaivoksissa, satamissa ja kaatopaikoilla.

Toimialalla on käynnissä sähköistymisen ja digitalisaation murros, joka on paitsi välttämätön, myös valtava mahdollisuus suomalaiselle työkoneteollisuudelle ja teknologian kehittäjille. Liikkuvissa työkoneissa käytetään paljon samoja menetelmiä ja teknologioita kuin robotiikassa, ja liikkuvat työkoneet ovatkin eräänlaisia robotteja.

Uudistumistyö vaatii tuekseen alan huippututkimusta. Tampereen yliopistolla kehitetty huippuosaamisen alusta, Platform of Excellence, kokoaa alan osaajat yhteen tarkoittaen sekä tutkimusta, opetusta että tutkimuslaitteistoa. Verkoston rakentamista edistetään hankkeella, jota vetävät Tampereen korkeakoulusäätiö ja Business Tampere. Lisäksi toiminnassa ovat muun muassa Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, LUT-yliopisto, Savonian ja Turun ammattikorkeakoulu sekä Vaasan yliopisto.

Liikkuvien koneiden kaksoissiirtymä (SIX-PoE)
• Toteutusaika: 1.11.2022 - 31.10.2024
• Kokonaiskustannukset: 465 170 €€
• EAKR- ja valtion tuen määrä: 348 870 €

Kuva: Ponsse

SIX-PoE-vetovastuuhanke on yksi kuudesta Pirkanmaan liiton rahoittamasta Innokaupunkien vetovastuuhankkeesta. Pirkanmaan liitto rahoittaa Innokaupunkien vetovastuuhankkeita ja toimii kokonaisuuden koordinaattorina Suomessa.


Lisätiedot:

  • Erityisasiantuntija Tiina Ramstedt-Sen

    Valmistelen Pirkanmaan liiton rahoittamien Euroopan aluekehitysrahaston hankkeiden päätöksiä ja toimin rahoittajan yhteyshenkilönä. Lisäksi toimin Innokaupunkien kansallisessa koordinaatiossa rahoitustehtävissä. Olen Pirkanmaan yhteyshenkilö Interreg Central Baltic ja Europe -ohjelmissa.

Kaikki artikkelit