Hyppää sisältöön

Valtatie 9:n umpisolmu on avattava

| Blogi, Edunvalvonta

Liikenteen sujuminen Pirkanmaalla sujuvoittaa koko Suomen liikennettä.

Pirkanmaan liikenne on liian usein ”umpisolmussa” Tampereen ja Oriveden välisellä 9-tiellä, joka on Suomen vilkkain kaksikaistainen valtatie.

Tien kapasiteetti on ruuhka-aikoina jo täysin käytössä. Tien liikennemäärä kasvaa jatkossakin ja myös raskaan liikenteen määrä lisääntyy voimakkaasti.

Pirkanmaa on Suomen liikenteen tärkeä solmukohta, jossa eri liikkumismuodot kytkeytyvät toisiinsa. Liikenteen sujuminen Pirkanmaalla sujuvoittaa koko Suomen liikennettä.

Valtatie 9:n ruuhkautuminen Alasjärven ja Käpykankaan välillä on yhä ”tiukentuva umpisolmu”, joka on jo kansallisen tason ongelma. Tästä syystä Tampere-Orivesi -väli on rakennettava nelikaistatieksi. Liikenteen sujuvuudella on suuri merkitys tietä käyttäville ihmisille, teollisuudelle ja kaupalle. Liikenneturvallisuuden kannalta hanke on kiireellinen, koska 9-tiellä on eniten merkittäviä palvelutasopuutteita ja toiseksi eniten merkittäviä liikenneturvallisuuspuutteita Suomessa. Tie on myös Väyläviraston määrittelemä raskaan liikenteen runkoyhteys.

Ysitiellä rakennetaan parhaillaan tärkeitä lisäkaistoja noin kolmen kilometrin matkalle Yliskylän ja Orituvan välille. Seuraavaksi Alasjärven ja Käpykankaan välinen osuus tulisi rakentaa nelikaistaiseksi. Tämä investointi olisi poikkeuksellisen kannattava, koska hankearvioinnin mukaan sen hyöty-kustannussuhde on jopa 2,5. Jokainen tiehen sijoitettu euro toisi takaisin 2 euroa ja 50 senttiä. Erittäin vahva peruste on myös se, että tieosuuden henkilövahinko-onnettomuudet vähenisivät noin 40 ja onnettomuuksissa kuolleiden määrä jopa 70 prosenttia.

Pirkanmaan keskeiset kehittäjätahot ja elinkeinoelämän järjestöt kiirehtivät yhdessä tämän tärkeän 9-tien investoinnin toteuttamista. Väylävirasto laatii parhaillaan valtion väyläverkkojen investointiohjelmaa 6-8 vuodeksi. Investointiohjelmaa hyödynnetään valtion talousarvioesitysten valmistelussa.

Suomen vilkkaimman kaksikaistaisen valtatien umpisolmu Tampereen ja Oriveden välillä on aika avata!

Tietoa kirjoittajasta:

  • Kehityspäällikkö Marko Koskinen

    Teen kiinnostavinta, osaavinta ja saavutettavinta maakuntaa. Työni toimenpiteet kohdistuvat maakunnalliselle ja kansalliselle tasolle. Tarvittavaa muutosta toteutan monipuolisen yhteistyön keinoin. Yhteistyössä Pirkanmaan kansanedustajat ovat tärkeässä roolissa.

Kaikki artikkelit