Hyppää sisältöön

TJANSSI-hanke loi yhteistyötapoja ja materiaalia systemaattisen ennakoinnin ja tiedolla johtamisen tueksi

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Tarvitsemme tulevaisuuteen luotaavaa ennakointitietoa, vahvempaa kyvykkyyttä ennakointityöhön ja tulevaisuusajatteluun. Julkaistu käsikirja on hyvä apuväline.

”Tulevaisuuksia on monia. Voimme vaikuttaa niihin. Meillä on vastuu ajatella pidempää aikaväliä.”

Näin kuuluvat alkusanat käsikirjaan, joka on juuri julkaistu Resilienssiä elinkeinoelämälle – Kohti tiedolla johtamisen ja ennakoinnin allianssimallia Pirkanmaalla -hankkeen tuloksena. Hankkeen nimilyhenne on ollut TJANSSI.

Käsikirjan alkusanoissa muistutetaan, että tarvitsemme tulevaisuuteen luotaavaa ennakointitietoa, vahvempaa kyvykkyyttä ennakointityöhön ja tulevaisuusajatteluun, tiedon jakamista ja ennakoinnin yhteistyötä ja kykyä vaikuttaa tulevaisuuden kehityssuuntiin.

Käsikirja sisältää ehdotuksen tiedolla johtamisen mallista ennakointityössä sekä ennakoinnin ja tiedolla johtamisen alueellisesta prosessista.

Päätösseminaarissa avaussanat esitti maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Hän kiitteli pirkanmaalaista tapaa tehdä mutkatonta yhteistyötä verkostoissa.

Tjanssi-käsikirjaa esittelivät kirjoittajat Johanna Kirjavainen (kuvassa vasemmalla), Maria Virtanen sekä Päivi Puutio. Mukana ovat olleet myös Marko Mäkinen, Mika Boedeker ja Mika Nieminen. Muita puhujia päätösseminaarissa olivat popularisoinnista kertonut ennakoinnin asiantuntija Liisa Poussa Sitrasta sekä futuristi Elina Hiltunen. Lisäksi kuultiin Tampereen nuorisovaltuuston edustajien mietteitä tulevaisuudesta.

Mistä on ollut kyse TJANSSI-hankkeessa:

Hankkeen tavoitteena on ollut edetä kohti innovatiivista tiedolla johtamisen ja ennakoinnin allianssimallia Pirkanmaalle. Kohderyhmänä olivat pirkanmaalaiset julkisen sektorin toimijat ja yritykset. Pilottiekosysteemeiksi valittiin valmistava teollisuus sekä matkailuala. Toteutuksesta vastasivat yhteistyössä Business Tampere, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Pirkanmaan liitto, joka myös on rahoittanut hanketta AKKE-rahoituksella. Toteutusaika on 29.11.2021-31.8.2023.

Hankkeen aikana syntyneitä materiaaleja:

Ehdotus systemaattisen ennakoinnin ja tiedolla johtamisen alueellisesta prosessista ja toimintamallista. Käsikirja on ladattavissa luettavissa tämän linkin takaa.

Ennakointikyselyn tulokset 2022, Johanna Kirjavainen. Lataa ja lue julkaisu täältä.

Tietolähdekartoitus (valmistava teollisuus). Lataa ja lue täältä.

Tietolähdekartoitus (matkailu). Lataa ja lue täältä.

Tiedolla johtaminen ja ennakointi Pirkanmaalla 2023. Tjanssi-hankkeessa toteutettu nykytila-analyysi. Lataa ja lue julkaisu täältä.

Lisäksi Pirkanmaan liiton YouTube-kanavalla on katsottavissa videotallenne Tampere-talossa pidetystä paneelikeskustelusta: Sanomisen paikka: Miten kestävää tulevaisuutta tehdään? Katso tallenne täältä.

Lisätiedot:

  • Suunnittelupäällikkö Marko Mäkinen

    Tehtäviini kuuluu Pirkanmaan kehittämisen strategisten kysymysten käsittely maakuntaohjelman laadinnan kautta. Työskentelen myös tulevaisuuden muutostekijöiden tunnistamiseksi, huomioon ottamiseksi ja keskustelun käymiseksi niistä. Olen maakuntahallituksen ympäristö- ja ilmastojaoston esittelijä.

Kaikki artikkelit