Hyppää sisältöön

Rouhea ja mutkaton yhdessä tekemisen meininki

| Elinvoima ja uudistuminen, Pirkanmaan liitto

Maakunnan kyvykkyys hyödyntää suuria, kansainvälisiä rahoitusvälineitä on vankka.

Rouhea ja mutkaton yhdessä tekemisen meininki. Se oli päällimmäisenä mielessä Pirkanmaasta, kun yhdeksisen kuukautta sitten aloitin työni Pirkanmaan liiton aluekehitysjohtajana. Ajattelin kasvavaa ja dynaamista maakuntaa, joka koostuu vahvasta keskuskaupungista, sitä ympäröivästä kaupunkiseudusta, seutukaupungeista ja maaseudusta. Mielessäni olivat vahvat toimijat, osaava korkeakouluyhteisö ja monipuolinen yritysrakenne.

Kaikki tämä on ollut totta. Kriittinen massa toteutuu, kuten ei pienemmässä maakunnassa useinkaan. Vastaanotto Pirkanmaalle on ollut lämmin, sekä liitossa että maakunnassa. Työhön on ollut hyvä tarttua.

Valtio-osapuoli on osoittanut Pirkanmaalle mittaansa vähemmän aluekehittämisen työkaluja. Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoitus maakuntaan on ohjelmakaudella 2021-2027 asukasta kohti laskettuna 13,4 euroa vuodessa. Vastaava luku vaikkapa Pohjois-Pohjanmaalla – joka myös on Suomen menestyvimpiä maakuntia – on lähes seitsenkertainen.

Pirkanmaalla on kuitenkin osattu iskeä vähiä rahoja oikeisiin kohteisiin. Maakunnan kyvykkyys hyödyntää suuria, kansainvälisiä rahoitusvälineitä on vankka. Tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti-rahoituksen kairaamisessa Pirkanmaa on Uudenmaan jälkeen maakuntien selkeä kakkonen, samoin EU:n elvytysvälineen rahoitusta on laskeutunut maakuntaan toiseksi eniten. Myös alueiden välisen Interreg-rahoituksen hyödyntämisessä ote on vahva. Niin tietysti pitääkin.

Pirkanmaan tuoreen talouskatsauksen mukaan maakunnan kasvu ja kehitys on ollut yhä kohtuullisen vahvaa, näinä epävarmoina aikoinakin. Työkalupakissa olevia rahoitusvälineitä kannattaa edelleen käyttää täysimääräisesti. Pirkanmaan liiton seuraava EAKR-rahoitushaku avautuu tammikuussa. ELY-keskuksen yritystuissa on jatkuva haku, seuraava uuden kauden ESR-haku sijoittuu puolestaan keväälle 2023. Maaseudun kehittämisrahoituksen toimeenpano käynnistyy vaiheittain vuoden 2023 aikana. Kun rahoituksen pienet purot kulkevat samaan suuntaan, syntyy niistä vaikuttava, kehitystä eteenpäin vievä virta.

Saisipa ministeriö vielä teettämänsä tietojärjestelmän siihen kuntoon, että rahoituspäätösten tekeminen olisi mahdollista…

Kaikki artikkelit