Hyppää sisältöön

Pirkanmaan Vuoden Kylä on Lempäälän Lastunen

| Pirkanmaan liitto

Kyläyhdistyksen ja kunnan yhteistyötä kehitetään sekä tarjotaan kylän asukkaille hyvinvointia lisääviä palveluita, kuten liikuntamahdollisuuksia ja erilaista harrastustoimintaa.

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021 on Lastunen Lempäälästä. Tunnustus myönnetään Lastusille kylän pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta kehittämisestä sekä laaja-alaisesta yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. Reilun 500 asukkaan Lastunen on Lempäälän ensimmäinen kylä, joka valitaan vuoden maakunnalliseksi kyläksi.

Lastusten kyläyhdistys on rakentanut Lempäälän kunnan kanssa kumppanuuteen perustuvaa toimintatapaa ja solminut pari vuotta sitten #kylläkylille -sopimuksen. Sen tarkoituksena on kehittää kyläyhdistyksen ja kunnan yhteistyötä sekä tarjota kylän asukkaille hyvinvointia lisääviä palveluita, kuten liikuntamahdollisuuksia ja erilaista harrastustoimintaa. Monipuolista yhteistyötä on myös Pirkan opiston, seurakunnan ja kylän yritysten kanssa.
Lastusten kylätoiminnassa panostetaan vauvoista vaareihin, mikä näkyy eri ikäryhmille suunnatuilla tapahtumilla. Kylä myös viestii toiminnastaan monikanavaisesti. Tiedotusta harjoitetaan sekä sähköisin että perinteisin tavoin. Esimerkiksi kylälle muuttaneet uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi postilaatikkoon jaettavalla ”Tervetuloa Lastusiin” -tiedotteella.

Vuoden Kylä -kategorian kunniamaininnan saa Urjalassa sijaitseva Nuutajärven kylä. Nuutajärvi on vanha teollisuuskylä, jonka sydän on ollut lasitehdas. Tehtaan lakkauttamisen jälkeen kylän lukuisat toimijat ovat aktivoituneet kylän poikkeuksellisen arvokkaan perinnön säilyttämiseksi. Tällä hetkellä Nuutajärvellä panostetaan etenkin matkailuun, lasinpuhalluksen perintöön, taiteeseen ja käsityöhön, lasialan koulutukseen ja yrittäjyyden edellytysten kehittämiseen. Kylässä huokuu vahva yhteisöllisyys, jonka eteen työtä tekevät muun muassa kulttuurisäätiö, yhdistykset, osuuskunta, yksittäiset yrittäjät sekä nykyiset ja entiset kyläläiset.

Vuoden Kylätoimija Esko Kujanpää Kaanaasta

Vuoden Kylätoimijana 2021 palkitaan Esko Kujanpää Kaanaan kyläyhdistyksestä Tampereelta. Kujanpää on toiminut kyläyhdistyksen tärkeissä tehtävissä jo 40 vuoden ajan. Hänen idearikkaudella ja sinnikkyydellä muun muassa Kaanaan vanha kyläkoulu onnistuttiin koulutoiminnan loputtua vuokraamaan kyläyhdistyksen käyttöön. Kylän yhteisöllisyys, tiivis yhteydenpito päättäjiin sekä maaseudun ja erityisesti oman kylän edunvalvonta on aina ollut Kujanpäälle sydämen asia.

Pirkanmaan kylätoimintatunnustukset myöntää Pirkan Kylät ry. Tunnustusten saajista päättää kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajat Pirkanmaan liitosta, Maa- ja kotitalousnaisista, 4H:sta sekä Tampereen seudun Osuuspankista. Varsinainen palkitsemisjuhla järjestetään Vuoden Kylässä Lempäälän Lastusissa sunnuntaina 19. syyskuuta.

Lisätietoja:
Jani Hanhijärvi, kyläasiamies, Pirkan Kylät ry: info@pirkankylat.fi, p. 040 197 8231
Vuoden Kylä 2021 Lastunen: Annele Matintupa, pj., Lastusten kyläyhdistys ry: annele@matintupa.fi, p. 040 154 4011
Vuoden Kylä 2021 kunniamaininta Nuutajärvi: Maiju Viitanen, tiedottaja, Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö: maiju.viitanen@nuutajarvensaatio.fi, p. 040 701 8939
Vuoden Kylätoimija 2021 Esko Kujanpää: Titta Mattila, pj., Kaanaan kyläyhdistys ry: titta.mattila@gmail.com, p. 0400 483 118

Kuva: Annele Matintupa

Kaikki artikkelit