Hyppää sisältöön

Pirkanmaan kansanedustajat haluavat ammattikesäteatterit mukaan tapahtumatakuuseen

| Edunvalvonta, Pirkanmaan liitto

Kesäteatterit ovat tärkeä osa Suomen kulttuuritarjontaa ja ne myös työllistävät sekä mahdollistavat useita liitännäiselinkeinoja.

Pirkanmaan kansanedustajat haluavat, että ammattikesäteatterit pitää ottaa mukaan tapahtumatakuuseen. Kesäteatterit ovat tärkeä osa Suomen kulttuuritarjontaa ja ne myös työllistävät sekä mahdollistavat useita liitännäiselinkeinoja. Ammattikesäteattereiden jättäminen tapahtumatakuun ulkopuolelle olisi niille kova isku.

Teatterit joutuvat tekemään päätöksensä kesäkauden valmistelujen jatkamisesta tai pysäyttämisestä viimeistään huhtikuun puolivälissä. Tieto tapahtumatakuusta mahdollistaisi valmistelujen jatkamisen. Tapahtumatakuulla voidaan varmistaa tulevan kesäkauden tapahtumien järjestämisen aktivoituminen.

Suomessa on satoja harrastajavoimin toimivia kesäteattereita, mutta myös parikymmentä ammattikesäteatteria. Nämä parikymmentä ilman opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuutta toimivaa ammattikesäteatteria täyttävät tapahtumatakuun kriteerit. Hyviä esimerkkejä ammattikesäteattereista ovat mm. Pyynikin kesäteatteri, Viikinsaaren kesäteatteri, Tampereen Komediateatterin kesäteatteri ja Suomen Kesäteatteri. Ne työllistävät kesäkaudella suoraan noin 200 henkilöä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat yhteistyössä tapahtumatakuuta tapahtuma-alan toimijoille. Sen puitteissa korvattaisiin tappioita, jos tapahtumien toteutukset peruuntuvat kokoontumisrajoitusten vuoksi. Rajoitukset rajaavat elinkeinovapautta ja on tärkeää, että julkinen valta korvaa aiheutuneita taloudellisia vahinkoja ammattikesäteatteritoiminnan ja jatkuvan tapahtumatoiminnan osalta.

Ohjeistusten ja rajoitusten puitteissa on tärkeää mahdollistaa tapahtumien terveysturvallinen järjestäminen.

Pirkanmaan kansanedustajat ovat viestineet asiasta elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Lisätiedot:

Pauli Kiuru
Kansanedustaja,
Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja,
pauli.kiuru@eduskunta.fi, p. 040 540 6937

Kuva: Tommi Käppi

Yläkuvassa esitys Sappeen kesäteatterissa.
Alempi kuva Valkeakosken kesäteatterin katsomosta.
Kuvat: Suomen Kesäteatteri

Kaikki artikkelit