Hyppää sisältöön

Pirkanmaan ja valtion yhteistyönä käynnistettiin vaikuttava hankekokonaisuus

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Siltasopimustyö kokosi yhteen valtion, kunnat, oppilaitokset ja muut toimijat.

Pirkanmaan toimijoiden ja viiden ministeriön siltasopimusyhteistyöstä saatiin hyviä kokemuksia vuosina 2019-2020. Tavoitteena oli löytää ratkaisuja työnantajien rekrytointivaikeuksiin. Yhteistyössä on käynnistetty 20 erillistä toimenpidekokonaisuutta, joita rahoitetaan eri lähteistä noin 15 miljoonalla eurolla. Lisäksi sopimukseen kirjatut useat väylähankkeet saivat rahoitusta.

- Käytännön toimien lisäksi myös yhteistyö kehittyi eri tasoilla. Oli hyödyllistä etsiä yhdessä ministeriöiden asiantuntijoiden kanssa toimivampia ratkaisuja alueen työvoiman saatavuuteen ja teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamiseen, kertoo kehityspäällikkö Marko Koskinen Pirkanmaan liitosta.

Pirkanmaalla siltasopimustyö kokosi yhteen valtion, kunnat, oppilaitokset ja muut toimijat. Siltasopimuksen mukaisesti Pirkanmaalla käynnistettiin alueen työllisyyttä ja elinvoimaa tukevia toimia. Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto vastasivat sopimuksen toteutuksen viranomaisvalmistelusta.

- Yhtenä hyvänä käytännön esimerkkinä toimista voi mainita käynnistymässä olevan Pirkanmaan suurimman ESR-hankkeen. TYRSKY-hankkeen tavoitteena on tukea opiskelijoiden työssäoppimista ja oppilaitosten yritysyhteistyötä uusilla keinoilla ja juuri tässä tilanteessa, sanoo yksikönpäällikkö Riikka Joutsensaari Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Siltasopimustyötä on arvioitu ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta ja menettelyllä arvioidaan olevan vaikutusta yhteistyön kehittymiseen ja toimien käynnistymiseen.

- Siltasopimus kertoo alueen toimijoiden hyvästä yhteistyökulttuurista, muutoskyvykkyydestä ja -halusta, toteaa Riikka Joutsensaari.

Käynnissä olevat toimet ovat tuottamassa suunniteltuja tuloksia ja erilaiset Pirkanmaalle tärkeät saavutettavuushankkeet etenivät sopimuskaudella.

- Yksi tärkeä Pirkanmaan kehitystä tukeva päätös saatiin, kun hallituksen esittämässä ja eduskunnan hyväksymässä lisätalousarviossa osoitettiin 8,6 miljoonan rahoitus Akaa Point -yritysalueelle, raakapuuterminaalille ja pistoraideyhteydelle, kertaa Koskinen.

Pirkanmaan koulutusryhmä teki esityksen Pirkanmaan pääsystä siltasopimusmaakunnaksi vuonna 2018. Valtioneuvosto päätti laajentaa siltasopimusmenettelyä Pirkanmaalle, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama siltatyöryhmä hyväksyi Pirkanmaan siltasopimuksen 23.1.2019.

Lisätiedot:

Kehityspäällikkö Marko Koskinen, Pirkanmaan liitto, p. 0500 752 573, marko.koskinen@pirkanmaa.fi
Yksikönpäällikkö Riikka Joutsensaari, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 053, riikka.joutsensaari@ely-keskus.fi

Kuva: TYRSKY-hanke / SASKY

Kaikki artikkelit