Hyppää sisältöön

Pirkanmaan aluekehittämiskeskustelut

| Elinvoima ja uudistuminen, Pirkanmaan liitto

Maakunta-valtio -yhteistyö aluekehittämisessä nytkähti jälleen reippaan askeleen oikeaan suuntaan.

Helmikuun 11. päivänä käytiin ensimmäinen virallinen aluekehittämiskeskustelu Pirkanmaan ja eri ministeriöiden välillä. Keskustelut ovat uusi sopimuksellisen aluekehittämisen elementti, ja niiden tavoitteena on, että toimenpiteiden suuntaamisessa ja resurssien kohdentamisessa otetaan huomioon aiempaa konkreettisemmin kunkin alueen tilanne ja kehityskuva. Tätä varten keskustelujen taustaksi oli koottu monipuolinen tilannekuva-aineisto, ja koottu osallistujat ajankohtaisten aiheiden parhaista asiantuntijoista.

Keskustelutilaisuuteen osallistui ”Team Pirkanmaa”, joka koostui Pirkanmaan liiton, ELY-keskuksen, TE-toimiston, Tampereen kaupungin, Tampereen yliopiston, TAMKin ja SASKYn edustajista. Pöydän toisella puolella sparrasi ja tarjoili työlle valtion kehittämisvälineitä eri ministeriöistä koottu ”Team Valtioneuvosto”. Nykytilanteessa keskustelu käytiin virtuaalisesti Teams-yhteydellä.

Asialistalle oli nostettu kolme Pirkanmaalle tärkeää teemaa, joista kutakin alustivat maakunnan omat asiantuntijat, ja joiden toimeenpanosta ja eri osapuolten rooleista siinä käytiin hyvähenkinen ja rakentava keskustelu. Teemat perustuivat pitkälti uuden maakuntaohjelma tavoitteisiin, ja niiden valinnassa huomiotiin myös niiden kehitys- ja tukikelpoisuus. Teemat olivat:

  1. Teollisuuden kaksoissiirtymä
  2. Luova talous
  3. Työvoiman saatavuus ja ennakoiva osaaminen

Asialistan ja tarkentavan keskustelun pohjalta muodostetaan yhteistyöasiakirja, jossa tunnistettujen asioiden edistämiseen on luvassa erikseen kohdennettavaa aluekehittämisrahoitusta. Pirkanmaan teemoihin tätä on odotettavissa hieman runsas miljoona euroa. Alueellisesta määrärahan jakamisesta päättää valtioneuvosto ALKE-keskustelujen jälkeen.

Valtioneuvoston tiimi kehui Pirkanmaan esille ottamia asioita osuviksi ja hyvin valmistelluiksi. Maakuntajohtaja Esa Halmeen viestiä valtio-osapuolelle - Pirkanmaa on matkalla tulevaisuuteen – tulkaa mukaan! - tervehdittiin oikeanlaisena tulokulmana sopimuksellisen yhteistyön tekemiselle. Voidaan sanoa, että maakunta-valtio -yhteistyö aluekehittämisessä nytkähti jälleen reippaan askeleen oikeaan suuntaan.

  • Suunnittelupäällikkö Marko Mäkinen

    Tehtäviini kuuluu Pirkanmaan kehittämisen strategisten kysymysten käsittely maakuntaohjelman laadinnan kautta. Työskentelen myös tulevaisuuden muutostekijöiden tunnistamiseksi, huomioon ottamiseksi ja keskustelun käymiseksi niistä. Olen maakuntahallituksen ympäristö- ja ilmastojaoston esittelijä.

Kaikki artikkelit