Hyppää sisältöön

Pirkanmaalla kehitetään ja kokeillaan luontopohjaisia rakentamisen ratkaisuja

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Tavoitteena on synnyttää uusi kestävän rakentamisen innovaatioiden keskus Pirkanmaalla.

Pirkanmaalle perustetaan Helsingin ja Tampereen yliopiston sekä Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä ajatushautomo. Sen tavoitteena on kehittää ja kokeilla luontopohjaisen, energiatehokkaan ja hiiliviisaan rakentamisen materiaali- ja mallikonsepteja.

Ensimmäisiä kehittämiskokeiluja tehdään hiiliviisaiden rakennusmateriaalien ja energiatehokkuutta parantavien viherrakentamisen ratkaisujen äärellä. Niihin kuuluvat esimerkiksi luontopohjaiset eristeet (rakennusten sisärakenteet) ja modulaariset älykkäät viherseinät (rakennusten ulkorakenteet). Kokeilun myötä arvioidaan edellä mainittujen energiatehokkuus- ja hiilivaikutuksia.

Ajatushautomo yhdistää Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman puurakentamisen Living Labin (Juupajoki), Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnan (Rakennusfysiikan ryhmä) ja Luonnonvarakeskuksen biomassaosaamisen. Tällöin syntyy uusi kestävän rakentamisen innovaatioiden keskus Pirkanmaalla. Tarkoitus on koota alueen yritystoimijat ja asukkaat yhteistyöhön.

Pirkanmaan liitto myönsi Energiatehokas ja hiiliviisas rakennettu ympäristö – luontopohjaiset rakentamisen ratkaisut Pirkanmaalla (LUONTEVA) -hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta 355 413 euroa. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopisto. Osahankkeen toteuttajia ovat Tampereen korkeakoulusäätiö ja Luonnonvarakeskus. Näiden kolmen omarahoitusosuus hankkeessa on 152 320 euroa.

Vuoden 2026 lokakuun loppuun kestävä hanke toteuttaa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 –ohjelman tavoitetta edistää energiatehokkuustoimenpiteitä ja vähentää kasvihuonepäästöjä. Se liittyy Pirkanmaan maakuntaohjelmaan (Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi, liiketoiminta uudistuu ja kasvaa vastuullisesti sekä Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa). Hanke liittyy myös Älykkään erikoistumisen strategiaan (vastuullisesti uudistuva teollisuus ja hallittu kestävyysmurros).

Lisätiedot:

Helsingin yliopisto:
Apulaisprofessori Tuula Jyske, tuula.jyske@helsinki.fi, p. 050 4611944

Tampereen korkeakoulusäätiö:
Professori Juha Vinha, juha.vinha@tuni.fi, p. 040 8490296

Luonnonvarakeskus:
Erikoistutkija Henri Vanhanen, henri.vanhanen@luke.fi, p. 040 1355914

Kaikki artikkelit