Hyppää sisältöön

Petri Räsäsen puheenvuoro Suomen digitaalisen kompassin laatimisen aloitustilaisuudessa

| Pirkanmaan liitto

Suomi on laatimassa digitaalisen kompassin kevään 2022 aikana. Tavoitteena on luoda digitalisaatiolle ja datataloudelle yhteinen kansallinen visio ja tavoitteet vuoteen 2030.

Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuusjohtaja Petri Räsänen piti puheenvuoron liikenne- ja viestintäministeriön tilaisuudessa Yritysten digitaalinen muutos -näkökulmasta. Petri Räsänen on työskennellyt myös työ- ja elinkeinoministeriössä ja perehtyi siellä liiketoiminnan digitaaliseen transformaatioon ja siinä tarvittavaan poliittiseen agendaan.

”Pirkanmaan liitto on käynnistänyt noin kuukausi sitten Pirkanmaan digitaalisen kompassin laatimisen ilmeisesti ensimmäisenä alueena Euroopassa ja EU-komission tuella ja avustuksella. Näyttää siltä, että liiketoiminnan teemat ovat pirkanmaalaisessa kompassissa hyvin keskeisiä.

Samaan aikaan Tampereen kaupunki valmistelee uutta Älykaupunki kaupunkilaisille -ohjelmaa, jonka viitekehyksenä tämä digikompassi myös toimii. Meille tämä Tampereen kaupungin uusi ohjelma tulee olemaan keskeinen työkalu edetä meidän omiin välitavoitteisiin ja panna toimeen digitaalista kompassia vuoteen 2025 mennessä.

On äärettömän tärkeää, että liiketoiminnan digitransformaatio on digikompassissa yksi neljästä päälohkosta ja sitä kautta myös erityisten politiikkatoimien kohde. Digitaalinen transformaatiohan on komission ajattelussa väline, jolla tähdätään erityisesti nopeaan vihreään siirtymään ja toisaalta EU:n strategisen autonomian ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Yritysten uusiutuminen ja investoinnit lopulta ratkaisevat, onnistutaanko näissä tavoitteissa ja tuottaako digitalisaatio ne halutut yhteiskunnalliset vaikutukset vai ei. Täytyy muistaa, että liiketoiminnan digitalisaatio on riippuvainen muista kompassin osa-alueista, erityisesti digitaalisista taidoista ja osaajien saatavuudesta sekä infrastruktuurista, osin myös julkisista palveluista. Tavoitteissa tulee ottaa huomioon ja näkyä suomalaisen liiketoiminnan ja koko kansantalouden ja sen tulevaisuuden kilpailuykyvyn kehittämisen tarpeet."

Katso Petri Räsäsen osuus kokonaisuudessaan videolta. Se on suunnilleen kohdissa 58:25-1:05:50

Kaikki artikkelit