Hyppää sisältöön

Oppia innovatiivisesta Tanskasta - Innokaupunkien verkosto kävi Kööpenhaminassa

| Elinvoima ja uudistuminen

Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa EU:n kestävää kaupunkikehittämistä eli Innokaupunkien toimintaa ohjelmakaudella 2021-2027.

Pirkanmaan liiton Innokaupunki-tiimi järjesti opintoretken Kööpenhaminaan 23.-25.1.2024 Innokaupunki-verkostolle, joka käsittää kaikki Suomen yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungit. Mukana oli kaupunkien, kehitysyhtiöiden, korkeakoulujen, maakuntien liittojen sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja Business Finlandin väkeä.

Kööpenhamina on EU:n Regional Innovation Scoreboard -luokituksen vuoden ’23 ykkönen. Opintoretken osallistujat tutustuivat Tanskan innovaatiojärjestelmään ja valtiojohtoiseen klusterimalliin.
Tanska päätyi vuonna 2019 vähentämään radikaalisti innovaatiolustereiden määrää (tuolloin 40-60 ympäri Tanskaa) ja muuttamaan klustereiden valinnan ja rahoituksen top down -valtiojohtoiseksi. Tällä hetkellä klustereita on 14. Tämä oli yksi selkeä oppi: Tanskassa on uskallettu tehdä valintoja innovaatiokärkien suhteen. Niin alueellisessa kuin keskitetyssä mallissa on omat etunsa ja haasteensa.

Opintoretken osallistujiin teki vaikutuksen tanskalaisten kyky tarinallistaa, roolittaa ja brändätä, sekä nopea kellotaajuus: ratkaisuja lähdetään tarjoamaan ulkomaille aktiivisesti brändisateenvarjon alla, vaikka yksittäiset palvelut ja tuotteet eivät olisi vielä aivan loppuun asti hiottuja. Tästä halutaan ottaa Suomeen oppia, eli toimijoiden yhteistyöstä tulisi saada vauhtia ja yksittäisten organisaatioiden sisäiset oppimiskäyrät tulisi saada paljon lyhemmiksi mm. kansainvälistymisen suhteen.

Lue koko juttu Tanskalaiset osaavat tehdä innovaatiopoliittisia valintoja, roolittaa ja brändätä - Innokaupungit

Kaikki artikkelit