Hyppää sisältöön

Namibian suurlähettiläs vierailulla Pirkanmaalla

| Edunvalvonta, Pirkanmaan liitto, Saavutettavuus ja liikenne

Pirkanmaalla on ollut perinteisesti tiivistä yhteistyötä Namibian kanssa.

Namibian suurlähettiläs Charles Bernardt Josob vieraili Pirkanmaalla 7.-8. huhtikuuta. Vierailuohjelmaan kuului myös käynti Pirkanmaan liitossa ja tapaaminen maakuntajohtaja Esa Halmeen kanssa. Halme allekirjoitti AiRRHow-Allianssin puolesta sopimuksen Namibian valtion kanssa vuosi sitten, maaliskuussa 2020 Windhoekissa.

Josob on nyt toinen Suomeen akkreditoitu Namibian tasavallan suurlähettiläs, jonka suurlähetystön asemapaikka on Helsinki. Aiemmin Namibian Tukholman suurlähettiläiden toimialue kattoi myös Suomen.

Tampereen kauppakamari ja Pirkanmaan yrittäjät ovat olleet tärkeässä roolissa Namibian 1990 tapahtuneen itsenäistymisen jälkeisessä elinkeinoelämän kehityspalvelujen ja esimerkiksi sikäläisen kauppakamarin kehittämisessä. Pirkanmaalla, Lempäälässä sijaitsee myös Namibian tasavallan kunniakonsulaatti.

Pirkanmaan yrityksillä on kumppanuuksia Namibian kehittyvän elinkeinoelämän kanssa. Vesilahtelainen Doranova Oy valmistelee Namibian ensimmäisen bioenergiavoimalan rakentamista. Block Solution Oy:n ensimmäinen rakentamisteknologiaan liittyvä, vahvasti kiertotaloutta tukeva toiminta Namibiassa on alkamassa, kun ensimmäinen tarvikekontti lähtee kohti eteläistä Afrikkaa kevään aikana. Jo kymmenen vuotta sitten nokialainen Molok Oy aloitti syväkeräysjärjestelmien valmistus- ja markkinointiyhteistyön namibialaisen kehittyneen ympäristöalan yrityksen, Rent-A-Drum Oy:n kanssa.

Vierailuohjelmaan kuului myös käynti Pirkanmaan liitossa ja tapaaminen maakuntajohtaja Esa Halmeen kanssa.

- Seutumme kaikilla korkeakouluilla ja TREDUlla on aktiivisia kumppanuuksia Namibiassa. Oppilaitosten kehityskumppanuudet ovat liittyneet ympäristöalaan, kunnallistekniikkaan, yhdyskuntasuunnitteluun- ja kehittämiseen, yrittäjyyden kehittämiseen, hallinnon kehittämiseen, matkailu- ja ravintola-alaan ja moneen muuhun. Vaihto-opiskelija ja henkilöstövaihto korkeakouluilla on ollut vilkasta kautta vuosien, Namibian kunniakonsuli Timo Palander lisää.

Uusimpiin ja innovatiivisimpiin Suomi-Namibia -kumppanuuksiin kuuluu siviili-ilmailualan kumppanuus. Siinä selvitetään jo Afrikan siviili-ilmailun osaamiskeskuksen perustamista Namibiaan suomalais-namibialaisena yhteistyönä. Covidin jälkeisessä ajassa Afrikassa on tarjolla yli 4 miljardin euron koulutusmarkkina siviili-ilmailun ammattilaisten koulutus- ja asiantuntijapalveluihin liittyen.

Lue tiedote Suomen ja Namibian ilmailualan koulutuksen yhteistyöstä.

Suurlähettiläs Josobin vierailuohjelmaan kuuluivat paitsi yritykset myös Tampereen yliopisto sekä Tampereen yliopiston tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskus (TaSTI). Pirkanmaan liiton tapaamisen jälkeen ohjelmassa oli tutustumisvierailu Tampere-Pirkkalan lentokentän Patrian ja Tredun siviili-ilmailun koulutuskeskukseen.

Taustatiedot: Namibian kunniakonsuli Timo Palander
Vierailukuvat: Namibian tasavallan kunniakonsulaatti

Kaikki artikkelit