Hyppää sisältöön

Mennään Seitsemiseen ja Helvetinjärvelle!

| Blogi

On tärkeää, että kansallispuistojen puitteet ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa ja puistot ovat valmiita ottamaan lisääntyvän vierailijamäärän vastaan.

Suomen kansallispuistoille povataan suuren suosion kesää ja hyvä näin! Pirkanmaalla Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot ovat suosittuja käyntikohteita jo nyt ja suosion ennakoidaan kasvavan edelleen.

Tällöin on tärkeää, että kansallispuistojen puitteet ovat mahdollisimman hyvässä kunnossa ja puistot ovat valmiita ottamaan lisääntyvän vierailijamäärän vastaan.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta iloitsee siitä, että luontopalvelut saivat tänä vuonna kaivatun tasokorotuksen, jolla saadaan jo paljon aikaan. Kaikkia kohteita ei saada vielä toivottuun kuntoon.

Peltosen vastuulla on useita kansallispuistoja - Pirkanmaalta Seitseminen sekä Helvetinjärvi. Seitsemisen luontokeskukselle on tulossa hieman lisää parkkipaikkoja, pari sähköllistä asuntovaunupaikkaa ja sähköautojen latauspiste. Siellä korjataan myös luontokeskuskiinteistöä ja remontoidaan Kortesalon vuokratupaa sekä osaa kiireellisimmistä tiekohteista korjataan.

Sinne on saatu maastolaskureita ja myös kävijätutkimus on teetetty. Seitsemiseen tulee myös odotettuja umpisäiliöllisiä käymälöitä sekä kaivo Koveron perinnetilalle. Iso osa lisärahoituksesta menee kuitenkin käyntimäärien kasvusta johtuvaan polttopuu- ja jätehuoltokulujen nousuun. Lisärahoitusta tarvitaan, jotta esimerkiksi loput pitkospuut saataisiin korjattua ja tiestöä sekä parkkipaikkoja kunnostettua palvelemaan lisääntyvää vierailijamäärää, kertoo Tuula Peltonen.

Kuva Koveron perinnetilan pihapiiristä.

Pirkanmaan kansanedustajat ovat jo pitkään tehneet hyvää yhteistyötä maakunnan kansallispuistojen puolesta ja takavuosina tarvittavia lisäresursseja on tullut myös jakovaroina.

Hallituksen uunituore lisätalousarvioesitys sisältää 13 miljoonaa euroa lisärahoitusta kansallispuistojen ja muiden valtion luontoalueiden palvelujen ja rakenteiden sekä liikenne- ja paikoitusjärjestelyiden parantamiseen sekä luontokeskusten ja muiden kiinteistöjen energiaremontteihin.

Toivon, että lisätalousarvion lisäpanostus tuo mahdollisimman nopeasti helpotusta Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen jäljellä oleviin kiireellisiin korjaustarpeisiin.

Nyt on hyvä muistaa, että yli puolen miljoonan asukkaan Pirkanmaalla on suuri kävijäpotentiaali, mutta maakunta on myös kansallisesti erittäin vetovoimainen. Tuloillaan olevana kotimaan matkailun vahvana kesänä Seitsemisen ja Helvetinjärven puitteet olisi nyt saatava mahdollisimman hyvään kuntoon palvelemaan meitä luontoelämyksiä kaipaavia.

Suonäkymä Seitakierroksen varrelta.

Pirkanmaan liitto tarjosi hiljattain työntekijöilleen mahdollisuuden etäliikuntapäivään. Patikoin tuolloin Seitsemisen kansallispuiston seitakierroksen.

Seitseminen tarjoaa todella upean luontoympäristön, jossa mieli virkistyy ja siinä ohessa saa vaivihkaa myös liikuntaa. Patikointi Seitsemisissä oli kerrassaan hieno elämys ja siitä tuli myös varsin ”seitamainen” olo.

Pirkanmaalaisena suosittelen lämpimästi etenkin Seitsemistä ja Helvetinjärveä kaikille luonnonystäville. Retkellä tuli kuitenkin nähtyä, että etenkin pitkospuut ja parkkitilan riittävyys vaativat kiireellistä kohennusta.

Metsähallituksen sivuillakuvataan Seitsemistä seuraavasti:

”Karulla Suomenselän vedenjakajaseudulla sijaitseva kansallispuisto tarjoaa monipuolisia elämyksiä ja vie aikamatkalle entisaikojen saloseudulle. Alueen maisema on monipuolista polveillen metsien, harjujen ja soiden lomassa.

Seitseminen on suosittu päiväretkeilykohde ja alueella sijaitsee muun muassa neljä luontopolkua. Patikoinnin lisäksi Koveron perinnetilalla voi eläytyä entisajan torpparielämään ja yösijan voit vuokrata vaikkapa Pitkäjärven historialliselta savottakämpältä.

Seitsemisen luontokeskuksessa on tarjolla tietoa luonnosta tai vaikkapa kupponen kahvia. Seitseminen on sopiva vierailukohde ympäri vuoden kaiken kuntoisille ja kaiken ikäisille."

Pitkospuut ovat osin huonossa kunnossa.

Kuvat: Jenna Koskinen

Tietoa kirjoittajasta:

  • Kehityspäällikkö Marko Koskinen

    Teen kiinnostavinta, osaavinta ja saavutettavinta maakuntaa. Työni toimenpiteet kohdistuvat maakunnalliselle ja kansalliselle tasolle. Tarvittavaa muutosta toteutan monipuolisen yhteistyön keinoin. Yhteistyössä Pirkanmaan kansanedustajat ovat tärkeässä roolissa.

Kaikki artikkelit