Hyppää sisältöön

Maksatusasiantuntijat tukevat EU-hankkeiden toteutusta

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Tutustu maksajan työhön, jossa tarkkuus on tärkeää myös hakijan oikeusturvan takia.

Maakuntien liitoissa työskentelevät maksatusasiantuntijat varmistavat maksatushakemuksia käsitellessään hanketoiminnan kustannusten tukikelpoisuuden, rahoitusehtojen täyttymisen ja lainmukaisuuden.

EU-hankkeita koskee laaja selvitysvelvollisuus: hakija raportoi, mitä hankkeessa on tehty, minkä verran se on teettänyt työtunteja ja millaisia hankintoja on tehty. Maksaja peilaa kustannuksia toimintaan ja tekee tarkistustyötä.

Maksatuksiin ei saisi jäädä selvittämättömiä asioita, ja tarkkuus on tärkeää myös hakijan oikeusturvan takia.

”Täytyy tykätä numeroista”

Vuodesta 2010 asti Pirkanmaan liitossa maksatuksia tehnyt rahoitustarkastaja Pia-Mari Siitonen kertoo, että työ vaatii harjaantunutta silmää ja kykyä lukea erilaisia kirjanpidon ja taloushallinnon raportteja.

Siitosen työpäivä sisältää yleensä useiden maksatushakemusten käsittelyä. Työtehtävät voivat sisältää myös aloituspalavereita hankkeiden toteuttajien kanssa ja muuta hanketoiminnan yhteistyötä.

Tällä hetkellä yhdellä maksajalla on käsittelyssä 60-70 hanketta. Tavoitteena on, että maksatushakemus käsitellään 90 päivän sisällä sen saapumisesta.

– Lisätietopyyntöjen lisäksi maksaja käy usein keskusteluja myös rahoittajan kanssa.

Siitonen teki aikaisemmin tilastoanalyysejä aluekehittäjänä. Hän on ollut tyytyväinen valintaansa vaihtaa maksajan tehtävään, joka edellyttää tulkinta- ja päättelykykyä.

– Tässä työssä täytyy tykätä numeroista.

Kerran vuodessa työ- ja elinkeinoministeriöstä tulee lista hankkeista, jotka käydään varmentamassa paikan päällä hanketoimijan luona. Samalla maksatusasiantuntija näkee konkreettisesti, mitä hankkeessa tehdään.

– Koen olevani asiakaspalvelutyössä. Kannattaa aina olla yhteydessä, Siitonen lähettää terveisensä hankkeiden toteuttajille.


Lue koko juttu maksatusasiantuntijan työstä Villimpi Länsi-sivustolta.

Kaikki artikkelit