Hyppää sisältöön

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Sofia Vikmanin Pirkanmaan palkinto -puhe

| Pirkanmaan liitto

Maakuntahallitus päätyi siihen, että emme hae aivan suoraan koronatilanteen hoitoon liittyvää palkittavaa, vaan jonkun, joka heijastaisi uutta aikaa.

Sääntöjemme mukaan Pirkanmaan palkinto voidaan myöntää yksityiselle henkilölle, yhteenliittymälle tai yhteisölle Pirkanmaan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä, joka on edistänyt Pirkanmaan tunnettuisuutta, pirkanmaalaista identiteettiä tai elinolosuhteiden kehittämistä Pirkanmaalla tai toiminnasta, joka on kohdentunut aivan erityisesti hyödyksi Pirkanmaan asukkaille.

Pirkanmaan palkintona jaetaan taiteilija Markku Salon Valkohäntä-pronssiveistos sekä 7 000 euron rahapalkinto maakuntaneuvos Jussi V. Niemen rahastosta.

Tämän vuoden palkinnon jako oli innostava prosessi.

Kävimme maakuntahallituksessa laajan ja hyvin moniulotteisen keskustelun tämän vuoden palkinnosta. Tämä oli luonnollista, koska korona-aika on vaikuttanut kaikkeen. Päädyimme keskusteluissamme kuitenkin siihen, että emme hae aivan suoraan koronatilanteen hoitoon liittyvää palkittavaa, vaan jonkun, joka heijastaisi uutta aikaa.

Palkittavassa yhdistyivät ainakin seuraavat ulottuvuudet:

  • yrittäjyys, luovuus ja rohkeus
  • läheisyys ja kansainvälisyys
  • uutuus ja jatkuvuus sekä
  • ennen kaikkea Pirkanmaalle hyvin sopivat tinkimätön laatu, ainutlaatuisuus ja uusia uria aukova ajattelu.

Valinta kertoo upeasti pirkanmaalaisten luovasta uudistumisesta ja vastuullisen tulevaisuuden ymmärtämisestä.

Ja seuraavaksi itse valintaan.

Pirkanmaan liiton maakuntahallitus päätti kokouksessaan 17.5.2021 myöntää vuoden 2021 Pirkanmaan palkinnon neule- ja lifestyle -lehti Laineelle. Palkinnon perusteena on Jonna Hietalan ja Sini Kramerin luoman laadukkaan lehden moderni, yllättävä ja maailmaa uudella tavalla katsova ote.

Muutama sana neulonta- ja lifestyle -lehti Laineesta ja sen perustajista.

Jonna Hietala perusti vuonna 2016 yhdessä Sini Kramerin kanssa Laine-nimisen englanninkielisen neulonta- ja lifestyle-lehden. Sen levikki on noin 20 000 ja sillä on tuhatkunta myyntipistettä eri puolilla maailmaa. Tärkein markkina-alue on Yhdysvallat, mutta lehdellä on runsaasti lukijoita myös Saksassa, Ranskassa, Britanniassa, Tanskassa ja Suomessa.

Laine on huippulaadukas upeasti rakennettu brändi. Kansainvälinen paperilehti keskelle digiaikaa. Mallien suunnittelijoina ovat alan kuumimmat kansainväliset nimet.

Pirkanmaan palkinnolla haluamme tänä vuonna osaltamme kannustaa palkittavia yrittäjiä hakemaan kasvua kansainvälisesti.

On vaikea keksiä parempaa koronapandemian laukaisemaa oireyhtymää kuin neuloosi. Koteihinsa sulkeutuneet ihmiset kaivelemassa kädet syyhyten käsityökorejaan. Välillä jopa tietyt langat on kaupoista myyty loppuun.

Kansalaiset yli maiden ja maanosien rajojen ovat alkaneet kilisytellä puikkojaan. Monet heistäkin, jotka eivät ole aiemmin neuloneet edes kaulaliinaa, ovat nyt perinteisten kirjoneulekuvioiden kimpussa. Ilmiö liittyy kotoiluun mutta ei ole yksinäistä puuhaa. Neulomisen, tai tamperelaisittain kutomisen, yhteisöllisyyttä on pandemian keskellä tukenut laaja someilmiö. Ihmiset neulovat ja postaavat kuvan tekeleestään, kaikki hurraavat ihastuksesta. Keski-ikäisten innostuksen lisäksi myös nuoriso on alkanut tuunata tai tehdä vaatteitaan.

Neule- ja lifestyle -lehti Laine on vahvasti kiinni uudessa ajassa.

Jonna Hietala ja Sini Kramer välittävät uutta laadukasta elämäntapaa, tuottavat elämyksiä monille aisteille. Neulominen voi olla kunnianhimoinen taidemuoto, mutta myös kotoista toimintaa. Neulominen sopii kaikille, luo hyvinvointia, on ekologista, luovaa ja niin ihastuttavan konkreettista.

Lämpimät onnittelut teille Jonna Hietala ja Sini Kramer!

Kuva: Rami Marjamäki

Kaikki artikkelit