Hyppää sisältöön

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikmanin avauspuhe Pirkan päivän vastaanotolla

| Pirkanmaan liitto

Yhteinen tahtotilamme on rakentaa menestyvää ja turvallista Pirkanmaata, joka on pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen ykköskeskus – niin ihmisten sujuvan arjen, elinkeinojen kuin kulttuurielämänkin näkökulmasta.

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleeksi viettämään Pirkan päivää eli kotimaakuntamme nimipäivää.

Ennen puheenvuoroani näimme paikallisten nuorten taiturien tanssiesityksen, joka oli saanut inspiraationsa yhteistyöstä ja sen merkityksestä. Yhteistyön teema on hyvin merkityksellinen pirkanmaalaiselle tekemiselle. Sen verran uskallan jo paljastaa, että teema on esillä myös illan aikana jaettavan Pirkan palkinnon saajien tai saajan tarinassa.

Moni muistaa vuoden 1995 Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta, joka sekään ei olisi tullut ilman joukkueen saumatonta yhteistyötä. Tuona vuonna tapahtui muutakin merkittävää, nimittäin Pirkanmaan liitto juhli ensimmäisen kerran Pirkan päivän vastaanoton merkeissä Pirkka-nimen nimipäivänä 1.9. Siitä lähtien on juhlittu joka vuosi.

Yhteinen tahtotilamme on rakentaa menestyvää ja turvallista Pirkanmaata, joka on pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen ykköskeskus – niin ihmisten sujuvan arjen, elinkeinojen kuin kulttuurielämänkin näkökulmasta.

Pirkanmaa on koko olemassaolonsa ajan ollut Suomen kärkimaakuntia monilla eri mittareilla mitattuna. Pirkanmaa on vahvistanut asemaansa erittäin houkuttelevana paikkana asua, tehdä työtä ja viettää vapaa-aikaa. Yrityksiä Pirkanmaalle vetää erinomainen sijaintimme, hyvät liikenneyhteydet sekä loistavat koulutusmahdollisuudet ja osaavan työvoima.

Tämän vuoden Pirkan päivän teema on ”Tulevaisuuden Pirkanmaa”. Pirkanmaata kuvaa edelläkävijyys uudistuvuus, kasvu, osaaminen ja vahva elinvoima.

Pirkanmaalla on erityinen rooli turvallisuusalalla kansallisesti ja kansainvälisesti. Alueella on poikkeuksellisen paljon turvallisuusalan toimijoita ja asiantuntijoita. Turvallisuuden tuottamisen kysyntä kasvaa paitsi Suomessa myös kansainvälisesti.

Pirkanmaan turvallisuusklusteri on malliesimerkki toistakymmentä vuotta jatkuneesta tavoitteellisesta julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyöstä. Mukana ovat niin alueen viranomaiset, yritykset ja elinkeinoelämä, järjestöt, opinahjot kuin kansalaisetkin.

Varmaa on, että turvallisuusklusterimme merkitys vain kasvaa, kun ajatellaan varautumista ja huoltovarmuutta. Tarvitsemme vahvaa suomalaista puolustusteollisuutta. Uskon, että Nato-jäsenyys paitsi vahvistaa Suomen turvallisuutta myös lisää puolustusteollisuutemme liiketoimintamahdollisuuksia.

Turvallisuusklusterin toimintaa vetää Business Tampere ja keväällä aloittanut maakuntajohtajamme Anna-Mari Ahonen toimii tällä hetkellä puheenjohtajana.

Tässä yhteydessä sopiikin toivottaa Manna vielä kerran tervetulleeksi Pirkanmaalle! Alku on ollut vahva ja uskon, että meillä on liiton puikoissa juuri oikea ihminen.

Niin ikään mielellämme toivotamme tervetulleeksi Pirkanmaalle töihin myös juhlapuhujamme kenraalimajuri Jari Mikkosen, joka vastaanotti logistiikkalaitoksen johtajan tehtävät Tampereella kesäkuussa. Logistiikkalaitos on merkittävä osa Suomen puolustusvoimia. Kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa logistiikkalaitoksen rooli korostuu entisestään: puolustusvoimien hankintamäärärahoja on merkittävästi lisätty Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, ja logistiikkalaitos vastaa suurelta osin näistä hankinnoista. Kenraali Mikkonen työskentelee tehtävässään todellisella näköalapaikalla: hänen johdollaan määrärahat muuttuvat puolustuksellisiksi kyvykkyyksiksi.

Muutama sana Pirkanmaan yhteisistä juuri nyt polttavimmista tavoitteista tänään päättyneeseen hallituksen budjettiriiheen liittyen. Pirkanmaan liitto on esittänyt valtion ensi vuoden budjettiin panostuksia erityisesti kahteen akuuttiin kokonaisuuteen. Ensinnäkin koulutukseen ja osaavaan työvoimaan sekä toiseksi Länsi-Suomen liikenneyhteyksiin ja viennin turvaamiseen.

Täytyy sanoa, että hallituksen panostusten kohdentuminen Itä-Suomeen, ei ollut sitä, mitä toivoimme vaan käänteinen Pirkanmaan tavoitteisiin nähden.

Pirkanmaalla on käynnissä vahva positiivinen rakennemuutos. Maakunnassa on avoimia työpaikkoja ennätyksellisen paljon. Pirkanmaalla työttömyys alenee toiseksi nopeimmin Suomessa. Kääntöpuolena ovat useita toimialoja koskevat rekrytointiongelmat. On tärkeää varmistaa, että tarjolla oleviin työpaikkoihin löydetään tekijöitä sekä nyt että pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa ei Pirkanmaalla ole tarpeeksi valtion rahoittamia aloituspaikkoja.

Pirkanmaa on kasvava, yli puolen miljoonan asukkaan koulutus-, teollisuus-, vienti- ja palvelumaakunta, johon panostaminen on myös kansallinen etu. Valtakunnalliset panostukset Pirkanmaahan ovat tuottaneet erinomaisen vasteen sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Pirkanmaan vahvat korkeakoulu-, oppilaitos- ja yritysverkostot luovat edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiselle.

Kasvumaakunnan tarpeiden täytyy vaikuttaa valtakunnalliseen päätöksentekoon suurella painoarvolla. Tällaisia tarpeita ovat esimerkiksi riittävä koulutuksen rahoituksen ja aloituspaikkojen suuntaaminen tänne.

Toiseksi tässä maailmantilanteessa oleellista on panostaminen Länsi-Suomen liikenneyhteyksiin ja viennin turvaamiseen. Meille tärkeät Suomen päärata sekä esimerkiksi Valtatie 3 ja Valtatie 9 ovat myös koko Suomen liikenneyhteyksien kannalta yhä ratkaisevampia investointikohteita. Valitettavasti näidenkin osalta hallituksen budjettiriihi oli pettymys.

Kun liikennerahat satsataan Itä-Suomeen, unohtuu, että muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa Suomen sisäisen liikennejärjestelmän logiikka muuttuu niin henkilö- kuin tavaraliikenteenkin osalta. Keskeisten vienti- ja tuontivirtojen kulku painottuu läntiseen Suomeen, johon Pirkanmaa keskeisine liikenneyhteyksineen kuuluu. Turvallisuus- ja huoltovarmuusnäkökohdat puoltavat tätä kehitystä. Myös pääradan strateginen merkitys kasvaa.

Suomen liikennepolitikassa on jatkossa aivan pakko tehokkaammin hyödyntää läntisen Suomen raide-, maantie-, lento- ja satamayhteyksien tarjoamat mahdollisuudet, ja myös määrätietoisesti panostaa näiden yhteyksien kehittämiseen ja riittävään välityskykyyn. Tätä edellyttävät niin elinkeinoelämän tarpeet, huoltovarmuus kuin sotilaallinen liikkuvuuskin.

Viestimme hallitukselle on ollut se, että Läntisen Suomen tie- ja raideverkon investoinneille tarvitaan määrärahat. Vaikuttamistyömme siis jatkuu.

Kuten tuttua on ja alussa totesin; Pirkanmaa tunnetaan monella tapaa edelläkävijyydestä. Tänään aiemmin päivällä Pirkanmaan liiton maakuntahallitus on luovuttanut Pirkanmaan hyvinvointialuevalmistelulle Kunniamaininnan. Tunnustuksen perusteena on korkealla kunniahimolla, maakuntien edelläkävijänä tehty esimerkillinen, ansiokas ja laajalla yhteistyöllä toteutettu valmistelutyö. Lämpimät onnittelut!

Jo Sipilän hallituksen ajoista alkaen sote-uudistuksen valmistelutyö on Pirkanmaalla ollut tehokasta, äärimmäisen omistautuvaa ja osoittanut edelläkävijyyttä. Pirkanmaan valmisteluun viitattiin usein erilaisissa kansallisissa yhteyksissä esimerkillisenä. Valmistelijat ovat laittaneet peliin kaiken osaamisensa, verkostonsa ja kestävyytensä. Viestikapula on nyt siirretty ja siirtymässä uudelle hyvinvointialueelle, jonka vastuulle Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät ensi vuoden alussa.

Lopuksi on ilo päättää toteamukseen; Pirkanmaan tulevaisuus on monessa suhteessa täynnä mahdollisuuksia. Menestyksemme perusta on ollut ja tulee olemaan yhteinen tahto ja yhteistyö sekä luottamus toisiimme.

Pirkanmaan liitto toimii maakunnan yhteistyön organisoijana. Kehitämme Pirkanmaata ja valvomme sen etua Suomessa ja maailmalla. Työmme ei onnistu ilman laajaa sidosryhmäverkostoa, hyviä yhteistyökumppaneita, liiton sitoutunutta henkilöstöä ja luottamushenkilöitä. Tämän Pirkan päivän vastaanoton tarkoitus on Pirkanmaan liiton puolesta kiittää Teitä kaikkia hyvästä ja tuloksellisesta yhteistyöstä. Kiitos!

Toivon Teille kaikille oikein viihtyisää iltaa ja hyvää Pirkan päivää!

(Kuva: Rami Marjamäki)

Kaikki artikkelit