Hyppää sisältöön

Maakuntaohjelma ja maakuntakaava Pirkanmaan liiton ensi vuoden toiminnan tavoitteissa

| Pirkanmaan liitto, Päätöksenteko

Toimintasuunnitelmaa on tehty uudella otteella koko henkilöstön voimin.

Pirkanmaan liitto varautuu ensi vuonna uudistamaan Pirkanmaan maakuntaohjelman sekä käynnistämään maakuntakaavaprosessin. Ensi kevään kuntavaalien pohjalta muodostetaan uusi maakuntavaltuusto ja maakuntahallitus. Ne linjaavat kaikkien ensi vuoden isojen tehtävien suunnan ja tavoitteet.

Maakuntavaltuusto hyväksyi 30.11. pidetyssä kokouksessaan Pirkanmaan liiton talousarvion ja -suunnitelman vuosille 2021-2023. Kokous pidettiin etänä.

Ensimmäinen konkreettinen muutos tapahtuu heti vuoden alussa, kun Kuhmoinen liittyy Pirkanmaahan. Maakunnassa on tämän jälkeen 23 kuntaa.

Toimintasuunnitelmaa on tehty uudella otteella koko henkilöstön voimin. Suunnitelman teemoina ovat ympäristö ja ilmasto, elinvoima ja uudistaminen, maankäyttö ja luonnonvarat, saavutettavuus ja liikenne ja tieto ja ennakointi. Tärkeitä tehtäväaloja ovat myös sotepalvelujen kehittäminen ja sote-maakuntauudistus, edunvalvonta sekä hallinto ja talous.

Pirkanmaa kuuluu HINKU-verkostoon ja on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta. Tämä tavoite on tunnistettu läpileikkaavana teemana osana kaikkea Pirkanmaan liiton toimintaa.

Pirkanmaan maakuntaohjelmaa ja maakuntakaavaprosessia halutaan viedä yhtä aikaa eteenpäin. Näin rakennetaan toisiaan täydentävät ja yhteiselle tietopohjalle rakentuvat prosessit. Maakuntaohjelman ja maakuntakaavan keskeisinä lähtötietoina laaditaan Pirkanmaalle väestösuunnite sekä päivitetty energiastrategia. Innovaatiotyö edistää maakuntaohjelman painopisteitä ja on mukana myös maakuntakaavaan liittyvässä työssä.

EU:n rakennerahastokausi 2021 - 2027 käynnistyy ensi vuoden aikana. Samaan aikaan edellinen kausi jatkuu hankkeiden kautta vuoteen 2023. Uuden ohjelmakauden ensimmäiset rahoitushaut käynnistetään mahdollisimman pian.

Pirkanmaan liitto hallinnoi sote-uudistukseen liittyvää Tulevaisuuden sote-keskus (PirSOTE) -hanketta sekä rakenneuudistuksen valmistelua (KOMAS-hanke).

Maakuntavaltuusto sai tiedoksi Hiilineutraali Pirkanmaa 2030 -tiekartan. Samoin annettiin vastaus vihreän valtuustoryhmän maakuntavaltuustoaloitteeseen, joka koski maakunnallista joukkoliikennelippua.

Maakuntavaltuuston kokouksessa jätettiin keskustan maakuntavaltuustoryhmän valtuustoaloite, joka koskee turvetuotannon tilannetta Pirkanmaalla. Aloite lähetetään maakuntahallitukselle vastattavaksi.

Jäsenmuutoksia jäljellä olevalle kaudelle

Maakuntavaltuusto merkitsi tiedoksi, että maakuntavaltuuston jäsen Anna-Kaisa Heinämäen tilalle tulee Miisa Karjalainen (vihr. Tampere). Kuhmoisten kunnan edustajaa ei ole vielä nimetty, mutta se tullaan nimeämään.

Maakuntavaltuusto valitsi maakuntahallitukseen Rauno Kesselin (vas. Ylöjärvi) tilalle Aki Leppäsen Ylöjärveltä.

Seuraava kokouspäivä

Maakuntavaltuuston seuraava kokous on tiistaina 23.3.2021.

Lisätietoja:

Keskustan maakuntavaltuustoryhmän valtuustoaloite turvetuotannosta löytyy tämän linkin takaa.

Pirkanmaan liiton talousarvio ja -suunnitelma 2021-2023 löytyy tämän linkin takaa.

Kaikki artikkelit