Hyppää sisältöön

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehdon avauspuhe Pirkan päivän vastaanotolla

| Pirkanmaan liitto

Pirkanmaan liiton uuden valtuustokauden suuria asioita ovat muun muassa EU:n elvytyspakettiin, EU:n uuteen ohjelmakauteen ja ensimmäiseen 12-vuotiseen liikennepakettiin liittyvä työ.

Juhlistamme tänään Pirkan päivää, Pirkanmaan maakunnan nimipäivää. Elämme poikkeuksellisia aikoja. Kansainvälinen pandemia rantautui Suomeen viime vuoden alussa. Sen jälkeen maassamme on jo kahdesti todettu poikkeusolot, ensimäistä kertaa sitten talvi- ja jatkosodan ajan.

Kansakuntamme yhtenäisyyttä ja kyvykkyyttä on mitattu uudenlaisen uhan edessä. Kansallinen varautumisemme kansainväliseen pandemiatilanteeseen osoittautui alkuvaiheessa sekä tarvikkeiden että lainsäädännön näkökulmasta vajavaiseksi. Siitä huolimatta tilanteessa kyettiin toimimaan hallitusti, oppivasti ja vaikuttavasti.

Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on pärjännyt koronatoimissa, pandemian haittojen vähentämisessä ja talouden kehityksen näkökulmasta hyvin. Tärkeässä roolissa on ollut myös meidän täällä alueella tekemämme työ.

Suomella ja Pirkanmaalla on aina ollut poikkeuksellista kyvykkyyttä selviytyä yllättävistäkin tilanteista. Positiivista on, että Pirkanmaalla myös yritysten tilanne näyttää hyvältä. Uusia avoimia työpaikkojakin on paljon, heinäkuussakin yli 10 000! Tämän ”suuren kuvan” sisällä on kuitenkin ihmisiä, toimialoja ja toimintoja, jotka ovat kärsineet tilanteesta, valtiovallan mittavista tukitoimista huolimatta.

Kansainvälinen koronapandemia ei ole vielä ohi. Tässä tilanteessa ovat aloittamassa työtään myös uudet kuntien ja maakuntien luottamushenkilöt. Tämä vuosi tullaan muistamaan myös siitä, että Suomen eduskunta hyväksyi hyvinvointialueita koskevat lait.

Pirkanmaalla on nyt erinomainen näytön paikka uuden hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisessä sekä asiakasystävällisten ja saavutettavien palvelujen järjestämisessä. Me pirkanmaalaiset haluamme käyttöömme Suomen parhaat palvelut!

Toinen näytön paikka on Pirkanmaan kunnilla, joille tarjoutuu mahdollisuus uudenlaiseen rooliin elinvoiman ja osaamisen kehittämisessä. Kuntien työ on jo hyvässä vauhdissa ja siitä kertovan videon näemme tämän illan aikana. Toivon kuntien kehittämistyöhön myös kuntarajat ylittävää rohkeutta! Pirkanmaan liitto tukee tätä tärkeää valmistelua ja sen koko maakuntaa tasapuolisesti kohtelevaa toteutusta.

Pirkanmaa koostuu vetovoimaisesta Tampereesta, vahvoista kehyskunnista ja seutukaupungeista sekä hienoista maaseudun kunnista, kylineen.

Maakunnassa on vuosittain valittu vuoden kylä ja kylätoimija. Tänä vuonna tuon tunnustuksen ovat saaneet seuraavat:

  • Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021: Lastunen Lempäälässä
  • Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021, kunniamaininta: Nuutajärvi Urjalassa
  • Pirkanmaan Vuoden Kylätoimija 2021: Esko Kujanpää Kaanaan kyläyhdistyksestä Tampereelta

Onnitteluni tunnustuksen saaneille!

-------

Pirkanmaan liitolle tämä vuosi on merkkivuosi, koska liitto täyttää 30 vuotta. Vuotta juhlistetaan hyvän yhteistyön ja innoittavien töiden merkeissä. Kuntien edustajainkokous valitsi juuri 30.8. Pirkanmaan liitolle uuden maakuntavaltuuston, meille hyvin sopivaan tyyliin eli ensimmäisenä Suomessa. Uusi maakuntavaltuusto aloittaa ensi viikolla ja sitä seuraavalla viikolla aloittaa maakuntahallitus. Uuden valtuustokauden suuria asioita ovat muun muassa EU:n elvytyspakettiin, EU:n uuteen ohjelmakauteen ja ensimmäiseen 12-vuotiseen liikennepakettiin liittyvä työ.

Pirkanmaalla on aina tehty määrätietoisesti tulevaisuutta. Pirkanmaa on muun muassa valmistavan teollisuuden kansallinen osaamiskeskittymä, jonka kehitystyön ensiaskeleet otettiin jo 1800-luvulla. Alueelle rakennettiin tuolloin Suomen ensimmäinen moderni tehdasrakennus Finlayson ja Suomen ensimmäinen paperikone. Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi juuri täällä. Noista ajoista saakka meillä on haluttu olla ensimmäisiä ja saavutustemme lista on jo pitkä.

Tuleville vuosille pohjaa luo Pirkanmaan vahva vetovoima ja monipuolinen koulutustarjonta. Meillä on 180 000 alle 30-vuotiasta nuorta ja Tampereen uudessa korkeakouluyhteisössä on 30 000 opiskelijaa. Meiltä löytyy siis melkoinen joukko uusia tulevaisuudentekijöitä!

-------

Pirkanmaalla on tahtotila olla ympäristö- ja ilmastoasioiden edelläkävijä. Maakunta tavoittelee hiilineuraalisuutta vuoteen 2030 mennessä! Haluamme välittää vahvan viestin uudesta vastuullisemmasta tulevaisuudesta ja kaikki maakuntalaiset mukaansa ottavasta toimintatavasta.

Viestin ydin on vastuu ympäristöstä ja samalla ihmisistä. Sen takia te saatte tänään mukaanne pienen puuntaimen, jonka toivomme löytävän hyvän kasvupaikan. Jos kaikki tänään jakamamme taimet istutetaan esimerkiksi vanhaan suopohjaiseen maastoon, niin tulevan 100 vuoden aikana sitovat yhteensä noin 150 000 kg hiilidioiksidia. Aikamoinen määrä?

Pirkanmaa on myös urheilumaakunta. Ajankohtaista on se, että Suomi isännöi vuoden 2022 jääkiekon MM-kisoja. Leijonat pelaavat kaikki ottelunsa uudella Areenalla Tampereella. Välierät, pronssiottelu sekä finaali pelataan nekin Tampereella. Hakametsä on Suomen ensimmäinen jäähalli ja nyt valmistuva uusi areena on Suomen modernein. Areena hyödyntää mm. digitalisaation mahdollisuuksia uudella tavalla, joka luo yleisölle maailmanluokan mobiilielämyksiä.

(Lyhennelmä Pirkan päivän vastaanotolla 1.9. pidetystä avauspuheesta.)

Kuva: Rami Marjamäki

Kaikki artikkelit