Hyppää sisältöön

Maakunnan innovaatiotyö saa voimaa verkostoista

| Pirkanmaan liitto

Vastuullinen innovaatiotyö auttaa tekemään asiat entistä paremmin ja kestävämmin sekä synnyttää samalla uusia ansainta- ja työllisyysmahdollisuuksia.

Maakunnan innovaatiotyötä tehdään yhteiskunnan eri ilmiöissä. Se vaatii laajaa yhteistyötä sidosryhmien kanssa.

Esimerkkejä tällaisista ilmiöistä ovat teollisuuden digitalisaatio, kaupungistuminen ja maakunnan reuna-alueiden elinvoima sekä ympäristö- ja ilmastokysymykset.

Vastuullinen innovaatiotyö auttaa tekemään asiat entistä paremmin ja kestävämmin sekä synnyttää samalla uusia ansainta- ja työllisyysmahdollisuuksia.

- Näemme tekemisemme Pirkanmaan liitossa kolmen roolin kautta. Olemme käynnistäjä, joka tuo ihmisiä yhteen ja luo kontakteja verkostojen muodostumiseksi. Olemme toimija, joka tuottaa ja koostaa tietoa. Olemme myös rahoittaja, joka kanavoi alueen toimijoille tukea, aluekehitysjohtaja Päivi Myllykangas selventää.

Pirkanmaan liitto tukee ja edistää alueemme yrityksille vetovoimaisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI)-ympäristöjen kehittämistä.

Liitto etsii ja vahvistaa kansainvälisiä verkostoja ja kumppanuuksia, joiden tarjoamat kehittämis- ja oppimisympäristöt voivat olla myös Pirkanmaan yritysten ja oppilaitosten käytössä.

- Käytännössä yhteistyötä on edistetty kartoittamalla ja tekemällä innovaatiopalveluista saavutettavampia startupeille sekä yrityksille erityisesti valmistavan teollisuuden, sosiaali- ja terveyssektorin sekä älykkään kaupungin teemoissa, Myllykangas sanoo.

- Maakunnan elinvoiman kannalta on jatkossa olennaista yhteistyön laajentaminen toiselle asteelle ja TKI-ympäristöjen edelleen kehittäminen.

Liiton tehtävä on luoda verkostoissa arvoa ja tehdä töitä ottamalla huomioon kestävyyden eri näkökulmat tavoitteena vauras ja vastuullinen maakunta.

- Haluamme olla mukana kehittämässä uudenlaisia kumppanuusmalleja ja kokeiluja. Maakunnan elinvoiman varmistaminen ja oikeudenmukainen siirtymä vähähiiliseen maailmaan edellyttävät osaamista ja innovaatioita, jotka pohjustavat uusia kestävän kehityksen vientituotteita, palveluita ja liiketoimintaa, Myllykangas toteaa.

Uusia malleja ja aloitteita tarvitaan, koska edessämme on haasteita, joita kukaan ei pysty yksin ratkaisemaan, eivät organisaatiot eivätkä alueet. Tarvitaan luottamuksen rakentamista ja innovatiivisia toimijoita, jotka vievät yhteistä agendaa eteenpäin.

Päivi Myllykangas kertoo videolla Pirkanmaan liiton verkostomaisesta innovaatiotyöstä. Video on kuvattu kesällä 2020 Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa.

Verkostoista, yhteistyön voimasta ja malleista on julkaistu useita tutkimuksia ja selvityksiä. Sastamalassa pitkään kaupunginjohtajana vaikuttaneen HT Paavo Sallin käsikirja Innovaatioita aikaansaava voima uudistamisen ja kumppanuuksien perustana sisältää kuvauksen innovaatioprosessin periaatteista. Se kuvaa esimerkkien avulla erilaisia keinoja, joita innovaatioprosessissa voidaan käyttää hyödyksi.

Tästä linkistä pääset Paavo Sallin käsikirjaan: Innovaatioita aikaansaava voima uudistamisen ja kumppanuuksien perustana.

Kuva: Rodeo, Zsolt Nyulaszi

Kaikki artikkelit