Hyppää sisältöön

Kuin legotaloa tekisi - puurakentaminen yleistyy Pirkanmaalla

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Maakunnassa tuotetaan lähes miljoona kuutiota sahatavaraa vuosittain. Hankkeessa on mukana 15 alan yritystä ja suurin osa Pirkanmaan kunnista.

Puurakentamisen suosio on yleistynyt energiatehokkuusvaatimusten kiristyessä. Puurakentaminen aiheuttaa suhteellisen vähän päästöjä ja puu myös varastoi hiilidioksidia pitkäaikaisesti. Modernien puutalojen käyttöiäksi arvioidaan 50–100 vuotta.

Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeen projektipäällikkö Eveliina Oinas Metsäkeskuksesta kertoo, että rakennusteollisuus elää nyt murrosvaihetta.

­– Ruotsi on meitä edellä. Siellä tehdään jo noin 20 prosenttia uusista kerrostaloista puusta.

Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla on Metsäkeskuksen ja Tampereen yliopiston EAKR-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on, että puusta tehdään uusista kerrostaloista vähintään 10 ja lisäkerroksista 100 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Toinen tavoite on, että 25 prosenttia Pirkanmaalla tuotetusta sahatavarasta käytetään paikallisesti. Maakunnassa tuotetaan lähes miljoona kuutiota sahatavaraa vuosittain. Hankkeessa on mukana 15 alan yritystä ja suurin osa Pirkanmaan kunnista.

Lue lisää Puukerrostalorakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeesta Villimpi Länsi -sivustoltamme.

Kuvat:

VTS Kodit rakennuttivat Tampereen ensimmäiset puukerrostalot Vuorekseen vuonna 2017. Kuva: Dennis Somelar.

Puurakentamisen kilpailukyvyssä ja osaamisessa on vielä parannettavaa. Eveliina Oinas Metsäkeskuksesta jakaa tietoutta puurakentamisesta alan toimijoille. Kuva: Metsäkeskus

Kaikki artikkelit