Hyppää sisältöön

Kaupungit mukaan fotoniikan kehitykseen -yrityksille synergiatukea tutkimukseen ja kansainvälistymiseen

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset

Fotoniikka on 2000-luvun teknologisena mullistuksena vastaava kuin elektroniikka 1900-luvulla. Alaa kehitetään eri puolilla Suomea, mikä edellyttää synergiaetujen parantamista toimijoiden välillä.

Fotoniikassa valoa tuotetaan, käsitellään ja havainnoidaan erilaisilla tavoilla ja sovellusalueilla, kuten lasertekniikassa, linssiteknologiassa, kamerajärjestelmissä jne. Sovellusmahdollisuuksien laajuus on lukematon. Arjessa fotoniikkaan törmää esimerkiksi valokuidussa ja aurinkokennoissa. Suomi on yksi Euroopan johtavista fotoniikan innovaatiomaita, ja alan yrityksiä on eniten suhteessa asukaslukuun. Monet fotoniikkaan perustuvat innovaatiot tarjoavat vastauksia globaaleihin haasteisiin.

Joensuu, Oulu, Espoo ja Tampere ovat lähteneet rakentamaan verkostoa, joka tukee alan yritysten, tutkimuksen ja asiantuntijoiden synergiaetuja ja kansallisen tunnettuuden paranemista. Joensuussa on erityisosaamista fotoniikan parissa metsäbiotaloudessa, Oulussa terveysteknologiassa ja Tampereella kiertotaloudessa.

Business Tampere vastaa kansainvälisten verkostojen kehittämistyöstä. Yhteiset viestit suomalaisesta osaamisesta vahvistavat maan näkyvyyttä ja kasvuyritysten tunnettuutta.

Kuva: Photonics Finland, Tuukka Pakarinen

Fotoniikan vetovastuuhanke

  • Toteutusaika: 01.01.2023-31.03.2025
  • Kokonaiskustannukset: 358 713 €
  • EAKR- ja valtion tuen määrä: 269 035 €


Innokaupungit saivat vuonna 2022 kaksi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston varoja ylialueellisiin vetovastuuteemoihin. Innokaupungit toteuttavat EU:n kestävää kaupunkikehittämistä Suomessa.

Fotoniikan vetovastuuhanke on yksi kuudesta Pirkanmaan liiton rahoittamasta Innokaupunkien vetovastuuhankkeesta. Pirkanmaan liitto rahoittaa Innokaupunkien vetovastuuhankkeita ja toimii kokonaisuuden koordinaattorina Suomessa. Seuraava haku aukeaa vuonna 2024.

Kaupungit mukaan fotoniikan kehitykseen -yrityksille synergiatukea tutkimukseen ja kansainvälistymiseen - Innokaupungit

Lisätiedot:

  • Erityisasiantuntija Tiina Ramstedt-Sen

    Valmistelen Pirkanmaan liiton rahoittamien Euroopan aluekehitysrahaston hankkeiden päätöksiä ja toimin rahoittajan yhteyshenkilönä. Lisäksi toimin Innokaupunkien kansallisessa koordinaatiossa rahoitustehtävissä. Olen Pirkanmaan yhteyshenkilö Interreg Central Baltic ja Europe -ohjelmissa.

Kaikki artikkelit