Hyppää sisältöön

Itämeren alueen Interreg -haut avautuivat

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto, Päätöksenteko

Ohjelma ei ole suunnattu vain rannikkoseuduille, vaan kaikki Suomen maakunnat kuuluvat ohjelma-alueeseen.

Itämeren alueen yhteistyöhön on taas saatavissa rahoitusta. Euroopan unionin Itämeren alueen Interreg -ohjelman 2021-2027 (Interreg BSR) ensimmäinen haku on avautunut. Alustava hankevalmistelu on käynnistynyt jo viime syksynä.

Ohjelma-alueeseen kuuluvat Suomen lisäksi Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksan pohjoiset osavaltiot, Tanska, Ruotsi sekä Norja ja Venäjän luoteisosat. Hankkeissa tulee olla kumppaneita vähintään kolmesta maasta. Interreg BSR -ohjelma rahoittaa innovaatioihin, vesien suojeluun ja ilmastotavoitteisiin liittyviä kansainvälisiä yhteistyöhankkeita.

- Uusi Interreg BSR -ohjelma keskittyy sellaisiin teemoihin, joissa juuri Itämeren alueen yhteistyö on erityisen hyödyllistä haasteiden voittamiseksi ja onnistumisen varmistamiseksi. Ohjelma ei ole suunnattu vain rannikkoseuduille, vaan kaikki Suomen maakunnat kuuluvat ohjelma-alueeseen, kertoo Pirkanmaan liiton aluekehitysjohtaja Matti Lipsanen.

Hän on kansallisen Interreg BSR -työryhmän puheenjohtajana edustanut Suomen maakuntia ohjelman valmistelussa. Hänen mukaansa suomalaiset hankekumppanit ovat hyödyntäneet aiempia BSR-ohjelmia erittäin hyvin.

Interreg BSR -ohjelman rahoitus on hakijalle erityisen edullista, sillä EU-rahoituksen osuus on 80 % kokonaiskustannuksista. Lisäksi valtio osallistuu suomalaisten kumppaneiden omarahoitusosuuteen. Ohjelman EU-rahoitus hankkeille on yhteensä noin 220 miljoonaa euroa.

Uutena elementtinä ohjelma rahoittaa pieniä hankkeita, joiden kokonaisbudjetti on enintään 500 000 euroa ja kesto kaksi vuotta. Pienten hankkeiden hallinnointi on tavallista yksinkertaisempaa.

Ohjeet hakijalle on helposti löydettävissä ohjelman Gateway for applicants” -sivustolta tämän linkin takaa.

Nimensä mukaisesti se on portti kaikkeen tarvittavaan tietoon. Sivuilta löytyvät ohjelma-asiakirjat, hakuajat, webinaarit, tutoriaalit, kumppanihaku, hankeneuvonnan varaukset sekä sähköinen hakujärjestelmä – siis kaikki!

Pienten hankkeiden ensimmäinen haku päättyy 30.3. ja perinteisten, ”tavallisten” hankkeiden 26.4. Varsinaista hakemusta edeltävät hankeideoiden kuvaukset on jätettävä viimeistään 9.3. ja 15.3. Ohjelmassa järjestetään ainakin kolme hakukierrosta.

Lisätietoja:

Kaikki artikkelit