Hyppää sisältöön

Ilmastokevät: Pirkanmaan Ilmastotoimintakeskuksen toiminta käynnistyy

| Blogi, Ympäristö ja ilmasto

Projektikoordinaattori Henri Jokinen kertoo blogissa Ilmastotoimintakeskuksesta, joka vahvistaa maakunnan ilmasto- ja ympäristöosaamista tarjoamalla tutkimustietoa organisaatioiden käyttöön.

Pirkanmaan ilmasto- ja ympäristötyön kentällä on aloittanut uusi toimija: Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteistyö, Pirkanmaan Ilmastotoimintakeskus. Keskuksen toimintaa rahoittaa Pirkanmaan liitto ja se on Euroopan Unionin osarahoittama. Fyysisesti keskus sijaitsee Juupajoella Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla.

Keskuksen toiminnan tavoitteena on luoda uusia ratkaisuja ja toimintamalleja ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen torjuntaan Pirkanmaalla yhdessä maakunnan eri toimijoiden kanssa. Keskuksen toiminta on suunnattu mm. pirkanmaalaisille pk-yrityksille, yhdistyksille, yhteisöille, kunnille ja seurakunnille.

Keskuksen ydintoimintaa ovat yhteiskehitystyöpajat, joita järjestetään eri teemoilla noin neljä kertaa vuodessa ainakin vuoden 2025 loppuun asti. Työpajoja järjestetään pääosin Hyytiälän metsäasemalla, mutta suunnitelmissa on järjestää pari työpajaa myös muualla Pirkanmaalla. Työpajoissa maakunnan toimijat pääsevät työskentelemään tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa ja yhteisvoimin kehittämään uusia ratkaisuja vastaamaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon tuomiin haasteisiin. Verkostoituminen on tärkeä osa keskuksen toimintaa.

Ilmastotoimintakeskus toimii avoimuuden periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki työpajoissa käsitellyt asiat ja kehitetyt ideat julkaistaan keskuksen verkkosivuilla. Sieltä ne ovat kaikkien löydettävissä ja hyödynnettävissä. Verkkosivut toimivat myös tietopankkina, johon kootaan työpajojen lisäksi myös muuta sisältöä, esimerkiksi tietoa koulutusmahdollisuuksista. Keskuksen toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Keskus tuo yhteen ilmakehätieteiden huippuosaajat sekä maakunnan eri toimijat. Keskus toimii tiiviissä yhteistyössä Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ACCC:n kanssa. ACCC:n tavoitteena on tuottaa huippututkimukseen perustuvia käytännön ratkaisuja. Yhteistyötä tehdään yli 40 eri tahon kanssa. Näiden verkostojen osaamista hyödynnetään Ilmastotoimintakeskuksen toiminnassa.

Vuonna 2024 järjestetään neljä työpajaa:
15.2. Käytännön esimerkit organisaatioiden ilmastotoimista
23.4. Hiilikädenjälki vs. hiilijalanjälki – ilmastoterminologian viidakko
12.9. Ympäristönsuojelu
14.11. Ilmasto- ja ympäristösuunnitelmien laadinta

Teemoja tarkennetaan ja täsmennetään myöhemmin. Ilmoittautuminen aukeaa hyvissä ajoin etukäteen, esimerkiksi helmikuun työpajan ilmoittautuminen avautuu joulukuun aikana. Lisätietoja löytyy keskuksen verkkosivuilta: Pirkanmaan Ilmastotoimintakeskus

Ilmastotoimintakeskuksen valmistelutiimi toivottaa kaikki maakunnan toimijat tervetulleiksi osallistumaan keskuksen toimintaan! Osallistujat voivat itse valita, mihin työpajoihin osallistuvat, oman kiinnostuksensa ja tarpeensa mukaan.

Projektikoordinaattori
Henri Jokinen
henri.j.jokinen@helsinki.fi
puh. 0294120746 tai 0503239275
Helsingin yliopisto/ Ilmakehätieteiden keskus/ Hyytiälän metsäasemaAikaisempia Ilmastokevät-sarjan tekstejä voit lukea blogisivultamme.

canemure
Kaikki artikkelit