Hyppää sisältöön

Hämeenkyrön Maatalousareenan seuraava työpaja 27.3.

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto

Areenan kolmas työpaja järjestetään Sasky Osaran maaseutuopetusyksikössä 27.3. klo 12-16. Mukana mm. taiteilija, viljelijä Osmo Rauhalan ajatuksia luomun roolista Suomen maatalousviennin vauhdittajana.

Hämeenkyrön Maatalousareenalla keskusteltiin maatalouden elinvoimaisesta tulevaisuudesta. Areena koostui kolmen työpajan sarjasta, jossa törmäytettiin noin 30 kunnan ja koulutussektorin edustajaa, paikallisia päätöksentekijöitä sekä maaseutuyrittäjiä ja yhteisöjä rakentamaan yhteistä kestävän maatalouden visiota ja paikallisia ratkaisuja sen saavuttamiseksi. Kolmannessa työpajassa keskiviikkona 27.3. ratkaisujen ja aloitteiden eteenpäin viemisestä sovitaan yhdessä osallistujien kanssa.

Maatalous on merkittävä ala Hämeenkyrössä ja monipuolista osaamista löytyy paljon kestävien viljelymenetelmien osalta. Kunta haluaa vahvistaa yhteistyötä paikallisten maataloustoimijoiden kanssa kuuntelemalla heidän näkemyksiään, tarpeitaan ja ideoitaan, sanoo Hämeenkyrön elinympäristöjohtaja Ritva Asula-Myllynen.

– Maatalousareenassa erityistä oli se, että paikallisten toimijoiden näkemykset ja tarpeet ovat vaikuttaneet areenan työpajojen sisältöön. Tämä edistää heidän sitoutumistaan yhteiseen visioon ja toimenpiteisiin. Syntyi uusia oivalluksia maatalouden elinvoimaisuuden ja maatalousyrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi. Areenan aidosti osallistava toimintatapa on ollut ainutlaatuinen ja onnistunut.

Hämeenkyrön maatalousvision avainasioita ovat maaseutuyrittäjien hyvinvointi, maaseudun houkuttelevuus, nuorten kiinnostuksen herättäminen sekä lähi- ja luomuruuan kysynnän vahvistaminen mm. paikallisten toimijoiden ja kunnan yhteistyöllä. Visiossa korostuu paikallisuus ja sen brändääminen.

Kolmannessa työpajassa 27.3. kuullaan taiteilija, viljelijä Osmo Rauhalan ajatuksia luomun roolista Suomen maatalousviennin vauhdittajana. Työpajaosuudessa työstetään toimenpiteitä, jotka liittyvät mm. viestintään, kunnan hankintapolitiikkaan, biokaasulaitoksen mahdollistamiseen sekä tilojen, kunnan ja oppilaitosten yhteistyön vahvistamiseen. Esimerkiksi vuosittaiset lähiruokapäivät ja foorumit tukisivat yhteistyötä.

Maatalousareena järjestetään osana EU-rahoitteista hanketta ”We make transition!”, jossa ovat mukana Pirkanmaan liitto sekä Tampereella toimiva EU-hanketoiminnan asiantuntija Suomen Itämeri-instituutti. Areenan kolmas Työpaja järjestetään Sasky Osaran maaseutuopetusyksikössä 27.3. klo 12-16.

Linkki YTM Irene Kuhmosen blogi-kirjoitukseen ”Ovatko viljelijät ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymän muutosvoima?”

Lisätiedot:

Johanna Leino, Suomen Itämeri-instituutti, p. 050 436 3233

Kaikki artikkelit