Hyppää sisältöön

EU haluaa varmistaa omavaraisuuden digitalisaatiossa –Järjestelmäpiiriosaaminen on vahvassa nosteessa Pirkanmaalla

| Elinvoima ja uudistuminen, Hankkeet ja selvitykset

EU haluaa vahvistaa Euroopan teknologista ja teollista osaamista järjestelmäpiireissä.

Euroopan komissio ilmoitti 15.9.2021 suunnitelmista uuden osaamiskeskittymän perustamiseksi digitalisaation edellyttämien järjestelmäpiirien valmistukselle ja suunnittelulle. EU-alueen kilpailukyky ja omavaraisuus halutaan turvata.

Euroopan komission presidentti Ursula von der Leyenin mukaan uuden ”siruasetuksen” tavoitteena on kehittää samalla uusia markkinoita uraauurtavalle eurooppalaiselle tekniikalle.

– Kilpailu kehittyneimmistä siruista on kilpailua teknologisesta ja teollisesta johtajuudesta, von der Leyen kirjoitti blogipostauksessaan.

Pirkanmaalla alan osaamista vahvistetaan Pirkanmaan liiton rahoittamassa SoC Hub -hankkeessa ja osaamiskeskuksessa, jossa Tampereen yliopisto, Nokia ja pk-yritykset tekevät yhteistyötä.

– Yliopiston ja yritysten yhdessä toteuttamaa piirikehitystä ei ole aiemmin tehty Suomessa tässä mittakaavassa. Tiivis yhteistyö on tuottanut tulosta ja ensimmäinen kolmesta piiriprototyypistä valmistuu loppuvuodesta, sanoo Tampereen yliopiston tietotekniikan yksikön johtaja Timo Hämäläinen.

Osaamiskeskus mahdollistaa teknologian kehittämisen aiempaa nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Järjestelmäpiirejä tarvitaan autoissa, koneissa ja IoT-laitteissa. Nopean tiedonsiirron lisäksi ne vähentävät tekoälysovellusten energiankulutusta datakeskuksissa.

SoC Hubia rahoittavat Pirkanmaan liiton lisäksi Business Finland ja Smart Tampere -kehitysohjelma.

Tampere on Suomen merkittävimpänä digitaalisuunnittelijoiden kouluttajia.
Lue lisää aiheesta Tampereen yliopiston tiedotteesta.

SoC Hubin sivut.

Lisätietoja:

Kaikki artikkelit