Hyppää sisältöön

Autonomiset bussit kuljettavat pian matkustajia Hervannassa

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto, Päätöksenteko

Etäohjauskeskus alkaa valvoa ja hallinnoida syöttöliikenteen palveluja. Keskus puuttuu myös ongelmatilanteisiin ja voi myös ohjata ajoneuvoja etäyhteydellä.

Tampereelle toteutetaan automaattisen syöttöliikenteen ratkaisu, jossa ilman kuljettajaa toimivat autonomiset bussit kuljettavat Hervannan alueella matkustajia uuden raitiotien ja tarvittaessa runkoliikenteen bussien palvelujen äärelle.

Tätä tarkoitusta varten käynnistyy EU-rahoitteinen hanke, jota vetää Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy. Osatoteuttajana on Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy.

Vuoden 2023 kesäkuun loppuun kestävän hankkeen aikana perustetaan etäohjauskeskus. Se alkaa valvoa ja hallinnoida syöttöliikenteen palveluja. Keskus puuttuu myös ongelmatilanteisiin ja voi myös ohjata ajoneuvoja etäyhteydellä. Yksi operaattori voi valvoa ja ohjata useaa ajoneuvoa.

Hanke tukee maakuntaohjelmaa. Siinä hyödynnetään älyliikennettä kehittämisalustana uusille kokeiluille. Hankkeessa synnytetään edellytyksiä älykkäälle joukkoliikenteelle ja sitä kautta uudenlaisia liikkumispalveluja. Hanke tulee myös Pirkanmaan selviytymissuunnitelmaa sekä älykkään erikoistumisen strategian toteutumista.

Hankkeessa pilotoitava etävalvontakeskus tulee avaamaan uusia mahdollisuuksia joukkoliikenteen kehittämiseen pitkällä tähtäimellä. Hanke mahdollistaa uuden liiketoiminta-alueen syntymisen maakuntaan.

Maakuntahallitus suuntasi Autonomisen liikkumisen operointi -hankkeelle REACT-EU EAKR- ja valtion rahoitusta vuosille 2021– 2023 yhteensä 415 677 euroa. Rahoitettava hanke tukee Pirkanmaan selviytymissuunnitelman 2020 – Koronasta uuteen kasvuun toimeenpanoa.

Lisätietoja:

Business Tampere:
Asiakkuusvastaava, älykäs liikkuminen Jari Ikonen, jari.ikonen@businesstampere.com, p. 0500-456636.

Osatoteuttaja: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:
Johtava tutkija Aki Lumiaho, aki.lumiaho@vtt.fi, p. 040 526 5556

  • Erityisasiantuntija Tiina Ramstedt-Sen

    Valmistelen Pirkanmaan liiton rahoittamien Euroopan aluekehitysrahaston hankkeiden päätöksiä ja toimin rahoittajan yhteyshenkilönä. Lisäksi toimin Innokaupunkien kansallisessa koordinaatiossa rahoitustehtävissä. Olen Pirkanmaan yhteyshenkilö Interreg Central Baltic ja Europe -ohjelmissa.

Kaikki artikkelit