
Pälkäneen kulttuurimaisema
- Kunta: Pälkäne, Kangasala
- Maisemamaakunta: Hämeen viljely- ja järvimaa, Keski-Hämeen viljely- ja järviseutu
- Maakunnallinen maisematyyppi:
Kaakkoinen järvialue - Pinta-ala: 8 700 ha
- Arvoluokka: maakunnallisesti
arvokas maisema-alue
Pälkäneen kirkonkylä sijoittuu Salpausselältä Hämeenkyröön ulottuvalle harjujaksolle.
Pälkäneen Vanhankirkon länsipuolella kohoaa Syrjänharju, joka on osa pitkää, Kangasalan kautta
aina Tampereelle ulottuvaa harjuketjua. Maisemakuvaa hallitsee Pälkänevesi. Pälkäneläiseen järvimaisemaan liittyy oleellisena osana järvenrantapellot. Pälkäneveden lounaispuolella on Epaalan-Kuulialan viljelymaisema ja koillispuolella Luikalan ja Salmentaan peltoalueet.

Aluerajaus
Kuvaus

Alueen kulttuurihistorialliset arvot liittyvät ennen kaikkea asutuksen ja viljelyn pitkään yhtäjaksoiseen historiaan sekä siihen että vanha kylärakenne on säilynyt suhteellisen hyvin isojaosta, 1940-luvun asutusvaiheesta ja viime vuosi-kymmenien uudisrakentamisesta huolimatta. Oma erityinen luonnonhistoriallinen merkityksensä on vuoden 1603 luonnontapahtumalla kun Pälkänevesi mursi kapean kannaksen muodostaen Mallasveteen laskevan Kostianvirran, jolloin vesiraja siirtyi etäämmälle Epaalan, Kuulialan ja Onkkaalan ranta-asutuksesta. Maiseman historia on näkyvissä topografian, rakennuksien ja viljelyksien lisäksi myös tiestössä. Suuri osa kyläteistä noudattaa edelleen vanhoja 1700-luvun ja sitä varhaisempienkin tiepohjien linjauksia.
Eheät metsänreunat ja yhtenäiset peltoalueet, ilman häiritsevää uudisasutusta leimaavat Epaalan-Kuulialan aluetta. Maisema-alueeseen kuuluu useita kohteita, joilla on aikaisempien selvitysten mukaan muitakin kuin maisemallisia arvoja, RKY 2009 kohde: Pälkäneen pitäjänkeskus, RKY 1993 kohteita: Epaalan-Kuulialan kulttuurimaisema, Onkkaalan kylä ja kulttuurimaisema sekä Mälkilän ja Myttäälän kulttuuri-maisema.
Lähde: Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden
maisema-alueiden päivitysinventointi:
Ehdotus maakunnallisiksi maisema-alueiksi 2013
