Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen innostaa ja aktivoi Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelijoita.
Näin voi päätellä siitä motivaatiosta, jolla helmikuun alkupuolella järjestetyn SOTE-HYTE -työpajan sata osallistujaa tarttui työhönsä.
- Maakuntamme on ollut terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä valtakunnallista kärkeä, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Sari Mäkinen.
- Terveyden edistämisessä sairaanhoitopiirin kanssa työtä ovat tehneet kunnat, liike-elämä ja monet muut yhteistyötahot. Nyt työ on laajentunut myös hyvinvoinnin käsitteeseen.
Mäkinen vetää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemaryhmää.
- Uudistuksen valmistelussa emme halua jäädä kokoamaan pelkästään rakennetta. Tärkeää on tuoda teema vahvasti näkyväksi kansalaiselle, pirkanmaalaisen arkeen. Siksi olemme koostaneet myös tarinoita, joiden avulla työ tulee ymmärrettävämmäksi.
Pohdinnassa tuleva kotipesä, kumppanit ja yhteistyömallit
Kuntien tehtäväksi annettiin selvittää enintään 10 hyvinvointieroja kaventavaa ja hyvinvointia lisäävää toimintatapaa.
Kaikkiaan Pirkanmaalta löytyi 169 erilaista käytäntöä. Niistä valikoitiin sellaisia keihäänkärkiä, jotka tulevaisuudessa voisivat toimia maakunnan ja kuntien yhdyspinnoilla.
Tamperelainen Perheiden talo antaa perheiden tarpeisiin erilaista ohjausta ja neuvontaa, tietoja ja taitoja, kohtaamista ja vertaistukea ja järjestää tapahtumia. Joskus aivan konkreettinen apukin on toivottua - kuten lyhytkestoinen lastenhoito.
Vastaava esimerkki pienemmästä kunnasta on Lempäälän matalan kynnyksen palvelumalli, jossa perhepalvelut on tuotu kirjastoon.
Hyvää ennaltaehkäisyä on kulttuurin tai liikunnan positiivisten vaikutusten lisääminen perheen arjessa.
Nokian kaupungin liikuntapolku kannustaa nimensä mukaisesti liikkumaan. Jos asiakkaan elämäntapa on passiivinen, sisältää liian vähän liikuntaa, hän on ylipainoinen ja sairastaa diabetesta, tarvetta on liikuntalähetteelle.
Kulttuurilähetettä on puolestaan kokeiltu Tampereella. Neuvolat voivat esimerkiksi ohjata tukea tarvitsevia asiakasperheitään kulttuurikurssille maksutta.
Arkeen voimaa -toimintamalli Sastamalassa tukee pitkäaikaissairaan itsehoitoa ja arjessa pärjäämistä. Arkeen voimaa -ryhmään voivat liittyä pitkäaikaissairaat tai henkilöt, joilla on jokin arjen sujuvuutta haittaava vaiva. Ryhmä tutustuu keinoihin, joilla voi itse hoitaa paremmin omaa terveyttään.
Koulujen ruokalatoimintamalli Ylöjärveltä tuo ravitsemusosaamisen lähelle kunnan arkea. Sen avulla lapset, nuoret ja lapsiperheet oppivat syömään hyvin ja terveellisesti.
Pirkkalan kunnassa käytetään hyväksi tietojohtamista. Kunnassa on yhteistyöohjelma ja tietopankki suunnitelmallisen yhteistyön luomiseksi maankäytön, kaavoituksen, palvelutuotannon ja rakentamisen välillä.
Sote-hyte –työpajassa ryhmät etsivät keinoja siihen, miten tulevassa maakunnassa hyvä käytäntö säilyy hengissä: missä on kotipesä, keitä tarvitaan toimijoiksi ja yhteistyökumppaneiksi, mikä on eri toimijoiden rooli, kuka koordinoi.
- Tärkeää on löytää yhteisen tekemisen toimintamalleja, rakenteita, joilla saadaan hyvät käytännöt elämään jatkossakin, kun kentälle tulee uusia toimijoita. Lisäksi on tarpeen löytää ne kannustimet, jotka tyydyttävät sekä maakuntaa että kuntia, Mäkinen lisää.
Teksti: Kirsti Kivilinna
Kuvat: Sari Mäkinen ja Sini Männistö


Mistä kyse?
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on jatkossa entistä tärkeämpi osa maakunnan ja kuntien yhteistoimintaa.
Erilaisin yhteistyötavoin voidaan parantaa asukkaiden elämänlaatua, lisätä alueen elinvoimaa, työllisyyttä ja tuottavuutta sekä hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua.
Hyvinvointia ja terveyttä voidaan edistää yhdyskuntasuunnittelussa, liikenteen, asumisen ratkaisuissa, työllisyyden ja työolojen edistämisessä, toimeentulo- ja hyvinvointitukiasioissa, yhteisöllisyydessä, liikuntamahdollisuuksissa, paikallisissa ravitsemuspolitiikan painotuksissa ja päihteiden käytön ehkäisyssä.