Innovaatioekosysteemin kehitystä on Pirkanmaalla edistetty erityisesti innovaatioalustojen kautta. Innovaatioalustat muodostavat Pirkanmaalla systeemin, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen eri toimijoiden välillä (yritykset, yliopistot, julkinen sektori, järjestöt). Innovaatioalustat ovat lähestymistapa, jonka tausta on teknologisessa murroksessa. Innovaatioalustojen toimintaa ja tarvetta tukee myös kulttuurinen muutos yhteiskehittämisestä ja avoimesta innovaatiosta. Voimakkaana innovaatioalustan taustatekijänä on omalta osaltaan alustatalous, joka muuttaa talouden ja innovaatiotoiminnan logiikkaa.
Julkisella sektorilla innovaatioalustat toimivat toimintatapana ja palveluina yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä.
Innovaatioalustalla tarkoitetaan innovaatiotoimintaa ja kehittämistä tukevia pysyviä palveluita. Innovaatioalustat tarjoavat ympäristön erilaisten nopeiden ja ketterien kokeilujen läpiviemiseksi. Alustoilla tavoitellaan parempia palveluita, uusia liiketoimintalähtöjä, kasvavaa hyvinvointia ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Innovaatioalustan yksi tunnusmerkki on toimijoiden monialaisuus ja monipuolisuus.
Kokeilukynnystä voidaan merkittävästi madaltaa selkeillä prosesseilla, oikealla fasilitoinnilla ja yhteisön tuella. Tästä syystä pysyvien, uutta luovien innovaatioalustojen kehittäminen on nähty strategisesti tärkeänä kehityssuuntana Pirkanmaan alueella.

Alustapolitiikka
Pirkanmaalla innovaatiopolitiikan keskiössä ovat olleet avoimet innovaatioalustat. Parhaillaan tavoitellaan kampusalustojen luomista korkeakoulujen yhteyteen ja alusta-ajattelun integroimista suuriin urbaaneihin kehittämishaasteisiin. Samalla kehitetään alustapolitiikan kokonaisuuden johtamista, seurantajärjestelmiä ja työkaluja alustaoperaattoreille. Tämän ilmiön systemaattinen haltuunotto ja arviointi on yksi syksyllä 2016 perustetun Pirkanmaan alustapolitiikan kehittämisryhmän tehtävä. Ryhmään kuuluvat Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunki, Tredea Oy, ELY, alueen korkeakoulut, Tampereen kauppakamari, Uusi Tehdas ja TEM.
Toinen tehtävämme on pohtia laajemmin innovaatiopolitiikan suhdetta globaalin alustatalouden kehittymiseen ja arvonluonnin muutokseen. Tavoitteenamme on rakentaa systemaattinen tilannekuva siitä, miten alueellisesti synnytetään lisäarvoa alusta-ajattelulla ja miten alustatalous voidaan ottaa huomioon alueellisen innovaatiopolitiikan ja kehittämisen strategiassa. Kehittämiseen tähtäävien rahoitusinstrumenttien alustayhteensopivuutta pyritään myös parantamaan.
Pirkanmaan liitossa käynnissä olevien kansainvälisten InnoBridge- ja MARIE-hankkeiden yhteisöt tarjoavat vertaisarvioiden muodossa välineitä alustapolitiikan kehittämiseen, sekä mahdollisuuden levittää hyviä käytäntöjä muualle maailmaan.
Avointen innovaatioalustojen johtaminen
Innovaatioalustoja tulee johtaa kuten muutakin toimintaa, jossa ihmiset tekevät yhteistyötä erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Avointen innovaatioalustojen johtamisen tueksi tarvitaan erilaisia työkaluja. Pirkanmaan liiton ja Tampereen yliopiston yhteisprojektissa selvitetään, kokeillaan ja kehitetään erilaisia avoimen innovaatioalustan operatiivisen johtamisen ja strategisen johtamisen työkaluja. (6Aika-hanke)
Lue lisää avointen innovaatioalustojen kehittämisestä 6Aika-AIA nettisivuilta


Avoin innovaatioalusta- kehittämisen lähestymistapana - käsikirja
Käsikirja toimii oppaana alustamaisessa kaupunkikehittämisessä. Se antaa kuvan avoimen innovaatioalustan -ilmiöistä ja esimerkkejä erilaisista alustakehittämisen toteutuksista.
Käsikirjan keskeisenä tavoitteena on määritellä alustamainen kehittäminen, tarjota työkaluja ja ajatuksia entistä laajempaan ja systemaattisempaan keskusteluun innovaatioalustojen hyödyntämisessä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.
Käsikirja on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan liiton asiantuntijoiden kanssa 6Aika-hankkeessa. Käsikirja on käännetty myös englanniksi.
Innovaatiotilannekuva
Alustatoimijoiden määrä kasvaa ja monipuolistuu Pirkanmaalla edelleen, kun alueelle on perustettu uusia alustamaisen toiminnan mahdollistavia toimintaympäristöjä. Alustat mahdollistavat uudenlaisten innovaatiokumppanuuksien ja – yhteyksien kehittymistä esimerkiksi julkisten ja yksityisten toimijoiden välille ja tarjoavat rajapintoja erilaisten toimintaympäristöiden välille. Alustat toimivatkin parhaimmillaan eräänlaisina innovaatioekosysteemin hermoliitoksina.
Vuoden 2017 tilannekuvassa tarkastellaan jälleen innovaatioekosysteemin kehittymisetä sekä tehdään katsaus alustoilla toimiviin yrityksiin.
Open innovation platforms as policy tools fostering the co-creation and value creation in a knowledge triangle
OECD-artikkeli avaa näkökulmaa siihen, miten avoimet innovaatioalustat politiikan työkaluina edistävät yhteistoimintaa ja arvonluontia. Tarkastelussa erityisesti Tampereen alustatoiminta.