Pirkanmaa tavoittelee resurssitehokasta ja vähähiilistä tulevaisuutta. Bio- ja kiertotalous voivat tarjota ratkaisun kohti uutta ja kestävämpää, elinvoimaista Pirkanmaata.
Kiertotaloudessa ideana on siirtyä perinteisestä valmista - käytä - hävitä -mallista useamman kierron malliin. Pois heittämisen sijaan tuotteiden, materiaalien ja jätteiden arvo pyritään säilyttämään korjaamisen, uudelleenkäytön, uudelleenvalmistuksen ja tehokkaan kierrätyksen kautta niin, että jätteiden syntyminen ja materiaalien hukkaaminen minimoidaan. Kiertotalouden suurimmat potentiaalit löytyvät konepaja- ja metsäteollisuudesta, ruokahävikin vähentämisestä, jakamistaloudesta ja second-hand markkinoista sekä kiinteistökannan käyttöasteen kasvattamisesta.
Pirkanmaalta löytyy vahvaa osaamista kiertotalouden saralla. Tänne on sijoittunut monipuolista, toimialoja läpäisevää ja kiertotaloutta vahvistavaa yritystoimintaa sekä laaja-alaista tutkimusosaamista. Rakenteilla on lisäksi kaksi bio- ja kiertotalouteen keskittyvää yrityspuistoa sekä kiertotalouden periaatteiden pohjalta suunniteltava asuinalue aivan Tampereen ydinkeskustan kupeeseen.
Kiertotalouden rinnalla puhutaan myös biotaloudesta, vaikka kiertotalouden ajatellaan usein sisältävän myös biologiset kierrot. Biotaloudessa hyödynnetään uusiutuvia luonnonvaroja ruoan, tuotteiden, energian ja palveluiden tuottamiseen. Sen avulla voidaan vähentää riippuvuutta fossiilisista luonnonvaroista, lisätä omavaraisuutta, vähentää monimuotoisuuden köyhtymistä sekä ehkäistä ilmastonmuutosta. Biotalous työllistää Pirkanmaalla melkein 30 000 ihmistä esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa, elintarviketeollisuudessa, paperi- ja puutuoteteollisuudessa, rakentamisessa ja kemianteollisuudessa. Katso tilasto biotaloudesta Pirkanmaalla.

Mitä ajankohtaista hankkeissamme tapahtuu?
Uusimpia uutisia siitä, mitä hankkeissamme parhaillaan tapahtuu löydät näiden painikkeiden takaa. Mukana myös hyödyllisiä linkkejä.
Pirkanmaan liitto vastaa uuden kiertotalouden ekosysteemityökalun kehittämisestä
Pirkanmaan liitto on tehnyt esikaupallisen sopimuksen Dexmen Oy:n ja Vainu .io Software Oy:n kanssa kiertotalouden digitaalisen seurantatyökalun kehittämisestä. Ekosysteemityökalulla voidaan tuottaa ajantasaista ja monipuolista tietoa kiertotaloudesta ja sen kehittymisestä alueella sekä siihen liittyvien toimijoiden muodostamista ekosysteemeistä. Lue lisää työkalun kehittämisestä
Bio- ja kiertotalous Pirkanmaan kehityskärkinä
Pirkanmaan liitossa bio- ja kiertotalous näyttäytyvät monilla tavoin. Liitossa on käynnissä kaksi kansainvälistä bio- ja kiertotaloushanketta: BSR Stars S3 sekä SCREEN. BSR Stars S3 -hankkeessa pyritään vahvistamaan bio- ja kiertotaloutta Itämeren alueella, lisäämään yritys- ja tutkimuspuolen yhteistyötä sekä edistämään yritysten kansainvälistymistä. Kiertotalouteen keskittyvässä SCREEN–hankkeessa on tavoitteena alueellisten ja alueiden välisten kiertotalousverkostojen syntyminen, paikallisten kärkihankkeiden vauhdittaminen sekä kiertotalouden yhteisten kehittämistyökalujen käyttö ja jalkauttaminen.
Pirkanmaan liitto vastaa myös uudesta Pirkanmaan ympäristöohjelmasta yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa ja ohjelman teemaryhmissä bio- ja kiertotalous on tunnistettu Pirkanmaan mahdollisuuksiksi. Samaan aikaan päivitetään Pirkanmaan maakuntastrategiaa maakuntaohjelmaksi ja siinä yhteydessä laaditaan Pirkanmaan älykkään erikoistumisen strategia. Odotettavaa on, että bio- ja kiertotalous näyttäytyvät myös niissä vahvoina teemoina.

Korkea osaaminen on bio- ja kiertotalouden iskukyvyn perusta
Innovaatiotoiminnan tilannekuvassa 2017 tarkastellaan pirkanmaalaisen bio- ja kiertotalouden iskukykyä. Asiantuntijatyöskentelyyn pohjautuvan tarkastelun perusteella korkea osaaminen sekä yritteliäisyyteen ja rohkeuteen kannustava ilmapiiri ovat bio- ja kiertotalouden iskukyvyn perusta. Pirkanmaalta löytyykin monipuolista, toimialoja läpäisevää kiertotaloutta vahvistavaa yritystoimintaa sekä laaja-alaista tutkimusta.
Biotalous Pirkanmaalla selvitys
Biotalous pyrkii vastaamaan yhteiskunnan toimintaympäristön muuttuneisiin ja muuttuviin realiteetteihin, sovittamaan luonnon kierrot ja tuotannolliset virrat paremmin yhteen sekä luomaan uusia elinkeinoja ja työpaikkoja. Pirkanmaan liiton raportti (2015) käsittelee biotaloutta yhtenä ratkaisuna ja useita uusia mahdollisuuksia tarjoavana kestävänä toimintatapana Pirkanmaalla.
EU:n kiertotalouspaketti
Komissio hyväksyi joulukuussa 2015 uuden kunnianhimoisen kiertotalouspaketin, jonka avulla edistetään Euroopan siirtymistä kiertotalouteen ja sitä kautta tehostetaan kilpailukykyä, edistetään kestävää talouskasvua ja luodaan uusia työpaikkoja. Kiertotalouspaketti sisältää laajan toimintasuunnitelman sekä sitä tukevat ehdotukset säädösmuutoksista. Paketin toimeenpano ajoittuu pääosin vuosille 2016 ja 2017.
Sitran tiekartta kiertotalouteen 2016-2025
Sitra julkaisema Kierrolla kärkeen – Suomen tiekartta kiertotalouteen näyttää askeleet kestävään menestykseen. Tiekartta on ensimmäistä laatuaan maailmassa ja se kokoaa yhteen uudenlaiset ratkaisut, joita Suomi tarjoaa ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen hupenemisen ja kaupungistumisen haastamalle maailmalle. Kiertotaloudessa maksimoidaan materiaalien ja niiden arvon säilyminen kierrossa mahdollisimman pitkään: tuotteiden tuputtamisen sijaan ansainnan perustaksi nousevat palvelut sekä digitaalisiin ratkaisuihin perustuva älykkyys.